AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A sebességváltó meghibásodásának okai

Előfordulhat, hogy járművünknél égett szagot észlelünk, amit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Amennyiben tapasztalatlanok vagyunk ezen a téren, az ilyen eseteknél, mindig forduljunk egy hozzáértő szakemberhez.

 

Hogyan vehetjük észre a sebességváltó meghibásodását?

 

Az egyik hiba, mely előfordulhat a gépkocsiknál, hogy a motort üzembe tudjuk helyezni, viszont a jármű képtelen a megindulásra. Ez a kézi, illetve az automata sebességváltóval rendelkező típusoknál is jelentkezhet. A kézi sebességváltó esetében, valószínűleg a kuplung hibásodott meg. Ha nem a kuplunggal van a probléma, akkor lehetséges az is, hogy a gondot a sebességváltó okozza. A sebességváltó hibája eredhet a benne lévő folyadék szivárgásából. Ilyenkor a vezető ennek illatát érezheti, valamint vörös színű folyadékkal is találkozhat. Ha bármiféle nem oda illő szagot is észlelünk, vizsgáljuk át azt a helyet, ahonnét indultunk, mivel ilyen esetben az aszfalton a sebességváltó folyadék nyomokat hagyhat. Ügyeljünk ennek szintjére, mivel fontos szerepet tölt be minden járműnél. Ez garantálja neki a tisztaságot, és a tökéletes kenést. Amennyiben ez hiányozna a gépkocsinkból, az akár a motor besülését és leállását is okozhatja. Égett szagot is észlelhetünk, ami a sebességváltó túlmelegedéséből ered leginkább. Egy túl forró folyadék az egész rendszer számára katasztrófát jelenthet. A hibáért a fékfolyadék típusa, illetve mennyisége a felelős.

Az autó sebességváltója

Mire figyeljünk a sebességváltóval kapcsolatban?

 

A sebességváltó meghibásodására rámutathat, amikor gyorsabban haladunk és hirtelen csikorgást és rázkódást tapasztalunk. Ezek a jelenségek a másik fokozatra való váltáskor jelentkeznek. Ilyenkor legtöbbször a kuplunggal lehet a gond, jelölheti a kopottságát, ami bizony a legtöbb esetben csakis cserével javítható. A sebességváltó problémája megmutatkozhat, amikor a váltás lehetetlenné válik. Ez valószínűleg az alacsony sebességváltó folyadékszint lehet, illetve hogy nem a megfelelő folyadék van benne, nem elég sűrű, illetve túl sűrű és ez által nem tudja ellátni a feladatát. Amennyiben nem ez a probléma, ellenőrizzük át a váltókábeleket, illetve a számítógépes rendszert. Az ellenőrzéséhez állítsuk le a motort, vegyük le a kábeleket az akkumulátorról, majd hagyjuk legalább 30percig így állni, és utána a rendszer valószínűleg visszaáll a helyes működésbe, ha mégsem, akkor mindenképp szerelőre lesz szükség. Manapság a járműveken már számos jelzéssel találkozhatunk a műszerfalon, amik még a baj beállta előtt figyelmeztetnek bennünket. Amennyiben ezeknek a jelzéseknek valamelyike is kigyulladna, gondolhatunk egy autóalkatrész hibájára, melyet sohasem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha nem értünk hozzá, keressünk fel egy szerelőt, aki felfedezheti a problémát.