AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Egy sapka, amely nyáron is jól jön majd a kocsidnak

Hiába tartják néhányan felesleges alkatrésznek, a szelepsapka fontos kiegészítője a kocsinak: megvédi a szelepeket a külső behatásoktól és szennyeződésektől, így azok tökéletes állapotban lesznek, amikor használnunk kell őket. Mivel párszáz forintból a tartalékdarabokat is beszerezhetjük, érdemes néhány extra „sapkát” a kocsi kesztyűtartójában tárolni. 

Gumiból vagy műanyagból 

 

Egy személygépkocsi talán egyik legkisebb és legjelentéktelenebb alkatrészének tűnik a szelepsapka, amelynek azonban fontos funkciói vannak, még akkor is, ha nem mindenki vesz ezekről tudomást. Az eszközt, ezt a parányi kis „kalapot” mindenki ismerheti: a gumiabroncs szelepházán található, a kerek felfújása előtt le kell tekerni, a folyamat végén pedig vissza. Mire jó? Védi az autót, még ha nem is feltétlenül néznék ki ebből a parányi, gumiból vagy műanyagból készült eszközből. A szelep ugyanis kényes alkatrész, apró darabokból áll össze, amelyek hamar megsérülhetnek a külső hatásoknak kitéve. Ha viszont elfedjük, kiküszöbölhetjük ezt a problémát. Emellett a sapka óvja a szelepházat a szennyeződésektől, megelőzve ezzel, hogy az elduguljon, és elveszítse funkcióját. Elképesztően bosszantó, amikor leereszt a kerék, és hiába jutunk el egy benzinkúthoz, vagy hiába vesszük elő az autós pumpát a csomagtartóból, azért nem tudunk levegőt juttatni a gumiba, mert valami gond van a szeleppel. Ilyenkor jöhet a kerékcsere, szenvedhetünk egy darabig a kocsi mellett. Pedig elég lett volna „sapkát adni” a szelepekre, hogy azok jó állapotban maradjanak, mire szükség lesz rájuk. 

 

Szelepsapka a keréken

Ajánlatos „feltankolni” belőlük 

 

Szelepsapkából annyi kell a kocsira, ahány kerék és ahány szelep van, egy személygépkocsi esetében négy darab. Persze elég kevés olyan kocsit találni az utakon, amelynek valóban megvan mind a négy sapkája, hiszen amennyire apró eszközök ezek, olyan könnyedén vesznek el. A keréknyomás ellenőrzésénél, az abroncsok felfújásánál, a téliről nyárira, vagy éppen nyáriról téli történő cserénél is könnyedén odavesznek – ha egyszer levesszük a menetről, hamar elfelejtkezik róluk az ember. Ezért ajánlatos „feltankolni” belőlük, hiszen bagatell összegbe kerülnek, viszont nagyobb kárt előzhetnek meg. A legolcsóbb verzió darabára alig több mint száz forint, és a drágábbak sem kerülnek sokkal többe. Ha lapul négy tartalék a kesztyűtartóban, bármikor pótolni tudjuk az elveszett darabokat. Sokan „esküsznek” arra a megoldásra, hogy más parkoló autókról lopják le a szelepsapkát – ennél cikibb és megalázóbb dolgot nem igazán tehet egy autótulajdonos. Ha tehát kiegészítőket vásárolunk az autónkhoz, mindig jusson eszünkbe, hogy tegyünk a kosárba a szelepsapkákból is néhányat. A számlán alig látszódik meg, hosszabb távon viszont megelőzhetünk ezeknek köszönhetően egy nagyobb problémát.