AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A rugóstagok cseréje

Amikor a rugóstagok cseréjére kerül a sor, akkor két választási lehetősége van: elviheti autóját egy autószervizbe ahol komoly összegeket fizethet az új alkatrészekért és a munkáért, vagy megveheti a rugóstagokat és elvégezheti a cserét egyedül is, így rengeteg pénzt spórolhat meg. A rugóstagok cseréje nem a legnehezebb az autóalkatrészek cseréje közül, viszont mielőtt megtudná, hogy mik a rugóstagok cseréjének lépései, eláruljuk önnek, hogy mikor jön el az ideje ezen alkatrészek cseréjének.

 

Mikor kell lecserélni a rugóstagokat?

 

Ha fékezés közben lefelé húz az autó, akkor ez annak a jele lehet, hogy elhasználódtak a rugóstagok. Ez legtöbbször kisteherautóknál fordul elő, de természetesen személyautók is viselkedhetnek ily módon. A rugóstagok azok az alkatrészek amik segítenek a stabilizálásban akkor, amikor elkezdünk fékezni. A rugóstagok elhasználódásának jele lehet a pattogás is. Az autók pattogni fognak majd egy kátyúban vagy egy sebességcsökkentő aszfaltrendőr esetén, de a keményebb pattogások arra utalhatnak, hogy elhasználódtak a rugóstagok. A jól működő rugóstagok segítenek limitálni az utórezgéseket az egyenetlen felületek esetén, viszont ha nem megfelelőek a rugóstagok, akkor lehetetlen lesz megállítani a pattogást. Ezek mellett az elhasználódott gumiabroncsok és a folyadék szivárgások is vezethetnek a rugóstagok meghibásodásához, ezért ha ilyesmit tapasztal, akkor érdemes mihamarabb megvásárolni azokat a rugóstagokat és elvégezni a cserét.

Az autó rugóstagja

A rugóstagok cseréjének lépései

 

A rugóstagok cseréje nem a legbonyolultabb folyamat, viszont időre és különböző szerszámokra is szükség lehet közben. Az első lépésben stabilan támassza ki állványokkal autóját, hogy így biztonságosan hozzáférhessen a rugóstagokhoz. A következő lépésben el kell távolítania a kerekeket és távolítsa el a kötőelemeket is amik a rugóstagokat a kormánycsuklón tartják. A csavarok eltávolításához fokozott figyelemmel kezdjen hozzá. Távolítsa el a rugóstagok felső kötőelemeit és ha eltávolította a kormánycsuklón levő rugóstagokat, illetve a felső csavarokat, akkor kiszerelheti a régi rugóstagokat. Amikor behelyezi az új rugóstagokat bizonyosodjon meg arról, hogy a felső csavarok elég szorosak, majd pedig a rugóstag alsó részét is rögzítse a kormánycsuklóhoz. A megfelelő beszerelés érdekében egy csavarhúzóval húzza meg a felső és alsó csavarokat.