AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Vége a trükközésnek – rosszul járnak, akik csalnának a használt autókkal

A Belügyminisztérium új rendszere odacsap az autóneppereknek. Viszonylag sok adatot lekérdezhetünk majd a kiszemelt autóról, teljesen ingyen – ezzel sok átverés megelőzhető, amit eddig nehéz volt kivédeni. 

 

Visszatekerik a kilométerórát

 

Mindannyian ismerünk rémtörténeteket az ismeretségi körünkből, kit hogyan vertek át használt autóval. Visszatekerték a kilométerórát – hát igen, hihető, hogy nincs 200 ezer kilométer egy volt német taxiban –, megesküdtek rá, hogy baleset még az életben nem érte, érintetlen a karosszéria. Persze a vevő is hibás: tíz-húsz éves autókat keres hibátlan állapotban, igen kevés kilométerrel, hát azt kínálnak neki. Aztán amikor rövidesen a szervizben köt ki az elvileg nemrég szervizelt autóval, csodálkozik, és szidja azokat a mocsok használtautó-kereskedőket. Márkaszervizekben plusz pénzért át lehetett vizsgáltatni az autót, és megérte fizetni az állapotfelmérésért, mert sokszor derült így ki turpisság: sokszoros kilométer, eltitkolt balesetek, javítások. Ha meg magánembertől vesszük meg a gépet, és azt mondja, ott a szervizkönyv a kesztyűtartóban, jobb, ha nem otthon, kifizetés után böngésszük át – lehet, hogy inkább nem visszük haza az autót. 

 

Használt autó kilométerszámláló

 

A lekérdezés teljesen ingyenes

 

A Belügyminisztérium újítása a külföldi autókkal való trükközést ugyan nem védi ki, de a Magyarországon belül eladott és újra értékesített járműveknél nagy segítséget jelent. Igaz, pár száz forintért eddig is lekérdezhettük a valaha feljegyzett kilométer-állásokat, és az autó néhány más főbb adatát, de ez a kör most nagyot bővül. A lekérdezés ráadásul teljesen ingyenes, csak ügyfélkapu kell hozzá, és mobil applikációt is készítenek, hogy még egyszerűbb legyen az ügymenet. Ebben a hónapban indult a tesztüzemmód, és az eddiginél több adathoz úgy juthatunk a tervek szerint a hónap végétől, hogy a Belügyminisztérium rendszere egyesíti a különböző hivatalokban meglévő gépjármű-nyilvántartási adatokat. Ezeket aztán mennyiségi korlát nélkül hívhatja le bárki, de a tulajdonosok személyes adataihoz nem férhetnek hozzá. A becsületes autókereskedők és a gyanakvó vevők egyaránt jól járnak majd ezzel a rendszerrel. Az autóneppereknek már kevésbé fog tetszeni.