AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Rekordokat döntöget az újautók piaca Magyarországon

Érdekes adat, hogy a magyarok új autók vásárlásánál 40 százalékban hívják segítségül a lízingelést, ebben egyre több magánszemély is részt vesz. A vadiúj autóellenőrző felület pedig megtisztíthatja a használtautó-piacot.  

 

Egyre több a lízing, de mi is az pontosan?

 

A Magyar Lízingszövetség legfrissebb közleménye szerint folytatódik az újautó piac növekedése Magyarországon. A szervezet közölte, 2018-ban mintegy 137-138 ezer új autót adtak el, ez összességben nem kevesebb, mint 18 százalékos növekedést jelentett 2017-hez képest. A kiugróan magas számban pedig a lízingek is nagyon fontos szerep jutott, az adásvételek 40 százalékában kapott szerepet. A szövetség elnöke szerint nem csak a cégek, hanem a magányszemélyek körében is egyre népszerűbb ez a konstrukció, leginkább új autó vásárlás esetén használják ki a lehetőséget. De mi is az az autólízing? Fontos tudni, hogy bár sokban hasonlít rá, a lízing nem hitel. Előnye, hogy nincs szükség 25 százalék önerőre, mint a hitelek esetében, elég 20 is. Ráadásul nem csak új autót, hanem használtat is lehet lízingelni a legtöbb cégnél. A kritérium, hogy a kiválasztott autó elérje az 500 ezer forintos értéket, legalábbis a legtöbb helyen ez a feltétel. A magánszemélyek általában maximum hét, a cégek pedig nyolc évre köthetnek ilyen jellegű szerződést. A futamidőt jellemzően úgy kell megválasztani, hogy mire véget ér, a jármű ne legyen idősebb 15 évesnél. Éppen ezért a legtöbb ezzel foglalkozó vállalkozás 12 évnél idősebb autót már nem von be a játékba. Annyiban mindenképp hasonlít a folyamat a hitelezésre, hogy szintén részletekben kell törleszteni, általában egy fix összeget havonta.

 

Autó lízingelés

 

Tisztul a piac

 

A Lízingszövetség közleményében kitért arra is, hogy miért lehet olyan népszerű mostanában ez a konstrukció. Szerintük ez a lehetőség rugalmas, a kamatok alacsonyak, de az sem elhanyagolható, hogy a háztartások azért vesznek több új autót, mert jobb az anyagi helyzetük. Ugyanakkor a szervezet azt is megjegyezte, hogy továbbra is meghatározó hazánkban a használtautók importja, tavaly közel 160 ezret hoztak be az országba személyautóból. Ezek között rengeteg leharcolt, használatra alig alkalmas járművet azonosítottak, amiknek a múltja teljességgel bizonytalan. A Lízingszövetség hangsúlyozta, sokat javulhat a magyar autópiac a januárban debütált adatlekérdező rendszerrel, ami az autókra szakosodott, és bárki számára hozzáférhető. Ez ingyenes ad információt a magyar rendszámmal rendelkező gépjárművekről. Ellenőrizhető vele a kilométeróra, a műszaki vizsgák időpontja, a kötelező felelősségbiztosítás is. A kártörténet lekérdezésére sajnos nem alkalmas, csak 2019-től kezdődően dolgozza fel a rendszer ezeket az adatokat.