AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A radiátor ventilátor fontossága

Napjainkban rengeteg autó jár az utakon és a legtöbb sofőr tisztában van vele, hogy hogyan működik az autó. A hangsúly a „legtöbb” szón van, hiszen nem mindenki tudja, hogy például a kisebb alkatrészek, mint a radiátor ventilátor, mire valók. Ahhoz, hogy a későbbiekben elkerüljük egyes alkatrészek romlását és a fejtörést azzal kapcsolatban, hogy vajon mi volt az oka annak, hogy egy bizonyos alkatrész tönkrement, ismernünk kell a rendszer teljes egészét és annak működését is.

 

Az autó hűtési rendszere kiemelten fontos

 

Az autó hűtési rendszere nagyon fontos a megfelelő működés miatt, és nem csak a forró nyári napokon. A hűtőventilátor az autó elejében levő radiátoron található, és az egységen átviszi a levegőt, hogy a teljes rendszert lehűthesse. A radiátor úgy működik, hogy a motorból szivattyúzott hűtőfolyadékot egy nagy felületen terjeszti el, ahol a hő megfelelően szivárog. Forró napokon a radiátor hűtési képessége csökken, és ilyenkor a radiátor ventilátora létfontosságú. Amikor a radiátor ventilátora meghibásodik, a radiátoron átáramló hő mennyisége jelentősen csökken, és ilyenkor a jármű a kelleténél sokkal jobban felmelegszik, felforrósodik.

Az autó radiátor ventilátorának meghibásodása

A radiátorban levő hűtőfolyadék

 

A belső égésű motorok a hengereken belül szabályozott robbanások kialakításával dolgoznak, amelyek lefelé kényszerítik a dugattyút. Mindegyik robbanás nagy mennyiségű hőt hoz létre a rendszerben és a nagy része el is távozik a kipufogócsövön át. A motor fémje elnyeli a hőt és túlmelegszik, hacsak a hőmérséklet nincs valamilyen módon szabályozva. A hűtőfolyadék kis járatokon keresztül pumpálódik a motorba, hogy elnyelje a hőt és lehűtse a motort. Ez a hűtőfolyadék ezután a radiátorban kerül, ahol lehűl és így visszakerül a motorba. A folyamat nagyon egyszerű, de különböző meghibásodásokat is okozhat, ha leáll. Ha a hűtőfolyadék nem képes felszabadítani a hőt, akkor a motor egy idő után nem fog működni. Bizonyos esetekben a hő tüzeket okozhat, vagy a motor belsejét károsítja méghozzá addig a pontig, amíg már csak a csere lehet a megoldás. A tudás néha veszélyes lehet, de ebben az esetben egyáltalán nem, hiszen minél többet tud az autóról és annak rendszereiről, annál kevesebb fejfájást fog okozni egy-egy probléma. A radiátor, annak ventilátora és a hűtőfolyadék is elengedhetetlenek ahhoz, hogy a jármű megfelelően lehűljön, ezért komoly figyelmet kell fordítani ezekre az alkatrészekre.