AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A radiátor karbantartása

Honnan tudhatja meg, ha nem működik megfelelően radiátor? Nos onnan, hogy olyankor az autó állandóan forró, a hőmérsékletmérő mindig túlmelegszik, valamint hogy a motorháztetőből gőz áramlik kifelé. Ezek a jelek bizonyosan azt jelzik majd, hogy gyorsan meg kell szerelni a radiátort, hiszen ha sokáig halogatja a dolgot, akkor a motorban is sérülések keletkezhetnek. De mit lehet tenni ahhoz, hogy ezt elkerülje? A válasz erre az, hogy el kell vinni az autót rutin ellenőrzésekre, vagy ha nem is szervizben, akkor otthon kell karbantartani a radiátort.

 

Tippek a radiátor karbantartáshoz

 

Az első dolog, amit megtehet annak érdekében, hogy ne menjen tönkre a radiátor, használjon mindig helyes típusú, mennyiségű fagyálló keveréket. Ha nem tudja, hogy a keverékhez mire lenne szüksége, ellenőrizze az autó kézikönyvét, de megkérdezhet akár egy szerelőt is. Cserélje ki az autó folyadékait legalább évente, vagy annál is gyakrabban, hogyha szükséges. Attól függően, hogy ön hol lakik, a radiátor jobban vagy kevésbé szennyeződhet, és a fagyálló folyadékot is gyakrabban kell cserélni. Elismételjük, ha nem biztos benne, hogy milyen gyakran és mennyi keveréket használjon, kérjen tanácsot egy megbízható forrástól. Ezt nem nehéz megtenni, de meg kell bizonyosodnia arról, hogy jól teszi a dolgát. A radiátor sapka állapotát is folyamatosan ellenőrizni kell, vagyis ha ellenőrzi vagy kicseréli a hűtőfolyadékot, akkor ezzel egy-időben a sapka állapotára is pillantson oda. A tömítés itt kiszáradhat, megsérülhet és meg is repedhet. Tehát ha a tömítés nem tűnik egészségesnek, itt az ideje a cserének, ami egyszerű és olcsó is.

Az autó hőmérséklet mérője

Mit kell még ellenőriznie karbantartás esetén?

 

A tömlőket is legalább évente egyszer ellenőrizni kell. Ezeket idővel ki is kell cserélni, hiszen ezek szárazzá és törékenyekké is válhatnak. Amikor a tömlőkön törékennyé válnak szivárognak és ez nem jó dolog. Tehát évente egyszer ellenőrizze azokat és ha nem biztos abban, hogy ki kell cserélni őket, akkor kérdezzen meg egy szakértőt ezzel kapcsolatban. A legtöbb tömlőt nagyon egyszerű kicserélni. Végül pedig arra is érdemes megkérni a szerelőt, hogy tesztelje a radiátort. Ez biztosítani fogja azt, hogy a hűtőrendszerben minden egyes alkatrész megfelelően működik és így hosszú távon komoly pénzeket takaríthat meg. A radiátor karbantartása elengedhetetlen, főleg a nyári hónapokban, hiszen nagyon kellemetlen hosszú időn át a forró autóban ülni.