AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Pedálok és kormány nélküli autót dob piacra 5 év múlva a Ford

A Ford – a nagy autógyártók között elsőként – bejelentette, hogy 5 év múlva olyan modellel jön ki, amelyben egyetlen pedál és kormány sem lesz, ami áttörés a világmárkák eddig ismertetett koncepcióihoz képest.

Csak utas és az automata lesz a Ford új modelljében

Önjáró automata vezérlésű Ford 5 év múlva a piacon.

A világ vezető autómárkái már évekkel ezelőtt felvették a kesztyűt és megkezdték a Tesla és a Google nyomában a sofőrfüggetlen autók kifejlesztését. A legtöbb gyártó meg is ígérte, hogy 5-10 éven belül kész lesz piacra lépni ilyen autóval. Ezt valamennyien úgy képzelték el, hogy az elektronikus vezérlés csak kiegészíteni fogja a sofőrt, és az autókban a jövőben is lesznek pedálok és kormány is. Vagyis az automata csak mintegy a sofőr rásegítője, esetenként kisegítője lesz. Ezzel a felfogással szakított most látványosan a Ford, amikor bejelentette, hogy nem kiegészítő funkciókkal képzeli el az új elektronikus vezérlésű autóját, hanem az teljes egészében vezető nélkül fogja szállítani az utasokat.

Numerikus asszisztens helyett teljesen automata autó

Tesztelik a kormány és pedál nélküli autót a Fordnál is.

A Ford tehát nagyot lépett előre az ígérgetési versenyben, hiszen teljesen automata járművet helyezett kilátásba, amelyet először „intelligens taxiként” szeretne a forgalomba állítani, vagyis az Uber dörzsölheti a tenyerét, mert attól a pillanattól, hogy az első automata taxi kihajt az utcára, már a vezetőkkel sem kell osztozkodni a bevételen, amit eddig csak az adóhivatal elől igyekeztek elrejteni. A Ford azért óvatos és első lépésként azt tervezi, hogy az „intelligens taxik” kezdetben csak zárt területeken, nagy kiterjedésű közösségi terekben, - mint például egy nagy, több terminállal rendelkező repülőtéren -, fognak szolgálatba állni, és csak az ottani tapasztalatok nyomán merészkednek ki a közúti forgalomba.