AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Parkolási engedélyek kiváltása

Az éves autópálya matrica, a megyei vagy havi matricák januári beszerzési dömpingje mellett, ugyancsak az év első hónapjában szokás autósberkekben a parkolási engedélyeket kiváltani vagy megújítani.

Mire figyeljünk az ingyen parkolás érdekében?

A nagyobb városokban, mindenek előtt Budapesten az autósoknak nem tanácsos megfeledkezniük a lakóhelyük alapján kiváltható parkolási engedélyek beszerzéséről, mégpedig időben, mielőtt az lejárna. Általában az új év első hónapja még az előző évre érvényes engedélyekkel abszolválható, de közben tanácsos az új engedély után nézni. Számos kerületben ez ma már otthonról az interneten intézhető, vagyis nem kell a hivatalban sorban állni. Olyan kerület is van, ahol – például - a tavalyi az év második felében kiadott engedélyek már az egész 2017-es évre érvényesek.

A parkolási engedélyek

Mi a helyes eljárás?

Mivel nem lehet minden kerületre egységes szabályokról beszámolni, vagyis vannak lényeges eltérések, ezért a legjobb, ha mindenki a lakóhelye szerint illetékes kerületi önkormányzat honlapján tájékozódik a határidőkről és az eljárás menetéről. Ezt annál is inkább érdemes mindenkinek az év elején megtennie, mert év közben változhatnak a parkolás szabályai, vagyis ott is fizetőssé válhatott a várakozás, ahol eddig ingyenes volt. Az önkormányzati oldalakon arról is tájékoztatást lehet kapni, hogy milyen igazolásokra van szükség a parkolási engedélyekhez, ami főleg a vállalati kocsival a lakásuk előtt parkolók számára lehet fontos, mert a cégüktől is időben kell a megfelelő igazolásokat beszerezniük.