AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az OBD-II kódolvasó

Ha valaha is kigyulladt már valamelyik figyelmeztető fény a kijelzőn akkor tudja, hogy milyen fejfájással és szívfájdalommal jár ez, hiszen rögtön arra gondolunk, hogy milyen megterhelő lesz ez a pénztárcánknak. Van egy olyan figyelmeztető jelzés, amely a lambdaszonda, vagy éppen a levegő-üzemanyag arány érzékelő cseréjét jelenti, és ezt nagyon fontos felismerni, hiszen mindkettő elengedhetetlen alkatrész, tehát még időben el kell vinni az autót szervizbe, ha ez a fény kigyullad.

 

A modern kijelzőkön levő fényjelzés

 

A modern motor fényjelzések vagy a hibás működést jelző lámpák azért vannak, hogy a sofőr a hiba beállta esetén azonnal észre tudja venni, hogy mi a probléma az autóval. Minden autót, amit az utóbbi században dobtak piacra, egy motordiagnosztizáló rendszerrel láttak el, aminek OBD-II a neve (On-Board Diagnostics). Kisebb probléma esetén a fény bekapcsol és világít – ez rendszerint egy kilazult gázkapocs vagy egy hibás oxigénérzékelő. Nagyobb probléma esetén, mint a katalizátor meghibásodása vagy más komoly probléma, a fény villog és ki-be kapcsol egyaránt. Ha valami gond van a motor ellenőrző rendszerrel, akkor ez bekapcsol egy kódot, ami speciálisan egy bizonyos problémának a kódja. Az OBD-II kódolvasók a legmodernebb kódolvasók, amik sokat segítenek a baj diagnosztizálásában.

Az autó hibáját jelző led fény

Az OBD II kódolvasók hasznossága

 

Manapság az OBD-II kódolvasók mindenhol kaphatóak, így már bárki egy szempillantás alatt megtudhatja, hogy milyen hiba okozta az adott fényjelzést. Általában ezek a berendezések annyiba kerülnek, mintha szerelő ellenőrizné, hogy mi a hiba, úgyhogy már két használat után kifizetődik egy ilyen berendezés. Néhány ilyen kódolvasó csak az adott kódot mutatja meg, de vannak olyanok is, amelyek megmutatják, hogy az a kód mit is jelent és milyen hibát jelképez. Ha a kódolvasó kiad egy bizonyos kódot, akkor felmehet az internetre, beütheti az autó évjáratát, modelljét, valamint a kódot, és már meg is tudhatja, hogy milyen hibáról van szó. Persze ha nem bízik a rendszerben és nem biztos magában, akkor még mindig ott van az autószerelő és autószerviz lehetősége. Amint megtudta, hogy mi a baj az autójával elmehet megjavítani azt. Az egyszerű, apróbb javításokat akár saját maga is elvégezheti otthon, a garázsában bütykölve, de a komolyabb dolgokkal érdemes egy tapasztalt szerelőhöz vagy a legközelebbi autószervizhez fordulni, hiszen itt rengeteg szerszámmal rendelkeznek majd.