AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A Nissan Leaf Magyarország legkelendőbb elektromos járműve

Gyorsan telik az idő, hiszen már lassan egy éve, hogy bemutatták a megújult Nissan Leaf-et. A tisztán elektromos technológián alapuló autó iránt nagy kereslet mutatkozik. A magyarországi vásárlók tetszését is elnyerte a nagyobb hatótávolság és az átszabott kaszni, ezt a vásárlási adatok is alátámasztják.

 

Tényleg jó

 

Elmúltak már azok az idők, amikor mindenki hasra esett attól, ha jól gyorsul egy elektromos autó, sőt az sem jelent már újdonságot, ha egy új modell néhány kilométerrel nagyobb hatótávot tud elődjénél. A Nissan elektromos autója viszont egyértelműen veri a konkurenciát. A sikernek számos összetevője van, ezen összetevők kulcsfontosságú eleme az egyedülálló e-Pedál. Na de mit takar pontosan az, hogy e-Pedál? Az e-Pedál technológia egypedálos autózást jelent. Ennek tömören az a lényege, hogy csak a gyorsuláshoz szükséges nyomni a pedált, tehát ha levesszük róla a lábunkat a kocsi automatikusan lassítani kezd. Természetesen ez azt eredményezi, hogy ha hirtelen leemeljük a lábunkat a pedálról, az autó gyorsan kezd el fékezni, majd le is áll. Ebben az esetben a féklámpák a fékpedál érintése nélkül is aktivizálják magukat. Az e-Pedál mellett a másik nagy innováció a ProPilot rendszer hatékony fejlesztése. Ez egyfajta vezetésiasszisztens-csomag, amely egyesíti a sávtartót, a vészfékasszisztens és a közútijelzés-felismerőt. A kezelése is rendkívül egyszerű, hiszen valamennyi funkciót könnyedén aktiválhatjuk a kormányon található gombok segítségével.  Érdekes extra, hogy lehetőségünk van beállítani az előttünk haladótól egy követési távolságot. Ezt a kijelzőn látható vízszintes csíkok jelölik, egy csík a legrövidebb, három pedig a leghosszabb távolságot jelzik. Ezek a rendszerek nagyfokú biztonságérzetet adnak a sofőrnek, hiszen így lehetőségünk nyílik például ránézni a térképes útvonalra. Mindezt úgy, hogy az autó biztosan nem fogja elhagyni a kijelölt sávot.

 

Nissan Leaf

 

A hatótáv is kiemelkedő

 

Ha elektromos autókról beszélünk, az egyik legtöbbet tárgyalt kérdés a hatótávolság lesz. Természetesen konkrét számadattal nem lehet szolgálni, hiszen ezt több fontos tényező is befolyásolja. Ezen tényezők legsarkalatosabb pontja a sebesség, mivel minél gyorsabban megyünk, a fogyasztás annál nagyobb lesz. Ezt a fizikai tényt a villany által hajtott autók esetében sem tudják megváltoztatni. Természetesen legalább valami körülbelüli adatra mindenkinek szüksége van, hiszen igen fontos, hogy az autó vezetője tudjon kalkulálni a még rendelkezésére álló energiával. Nos, az új Leaf egy töltéssel, vegyes üzemben körülbelül 250 kilométert, míg városi használatban akár 400 kilométert is képes megtenni.