AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A Nissan is beszállt az önjáró autók versenyébe

A japán márka csatlakozott az automata autókat készítő cégek egyre növekvő táborához, és bemutatta legújabb fejlesztését, a ProPilot technológiát.

Egyelőre csak Japánban lesz kapható

Az új technológia előnyeit egyelőre csak az augusztustól kapható átalakított Nissan Serenát vásárló családok élvezhetik, Európában csak jövőre jelennek meg a ProPilot technológiával ellátott Qashqai-ok. Itt legalább az összes Nissan szerviz kap némi időt a felkészülésre... Ezek még nem lesznek igazi önjáró autók, a ProPilot gyakorlatilag csak az autópályákon lesz használható, ahol lényegében folyamatosan egy sávban kell haladni, kevés irányváltással, kanyarodással. A ProPilot figyeli az előtte haladó járművet, tartja a sebességet, ha kell, fékez vagy gyorsít, miközben ragaszkodik a sávunkhoz.

Nissan automata vezérlésű autók versenyébe

Tanultak a Tesla baleseteiből

Fontos fejlesztés, hogy a rendszer figyelmeztet, ha a sofőr elengedi a kormányt, elvégre a ProPilot még nem váltja ki a sofőrt, csak megkönnyíti a munkáját. Ez persze nem lesz mindig így, a Nissan azt tervezi, hogy 2020-ig kifejleszti a városban is használható önjáró autót. És ez nem is olyan távoli jövő, ráadásul a ProPilot technológia addig nem csak számos Nissan modellben, hanem a Renault-okban is megjelenik majd, hiszen a francia cég a Nissan partnere. Egyszóval a fentieket kiegészítve, az összes Renault szerviz is elkezdhet felkészülni a ProPilot megjelenésére. Ami azt illeti, valószínű, hogy egyelőre a legkevésbé maguk az autósok készültek fel lélekben arra, hogy rövidesen megváltozik a vezetés...

Tesla ProPilot fejlesztések a Nissantól.