AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Így ne tedd tönkre a gumiabroncsaidat

A legtöbben a szezonális gumicsere alkalmával, a gumisnál tudják meg, hogy valamit nagyon nem jól csináltak eddig az abroncsokkal. Azt hiszik, hogy még évekig jó a szett, de a szakemberek szerint hamarosan újabb készletet kell vásárolniuk hamarosan. Ennek a szörnyű felismerésnek a megelőzése érdekében adunk néhány tippet arra, hogyan bánj kesztyűs kézzel a kerekekkel. 

Mindenkinek kötelező lehetne

 

Ha szeretnéd, hogy az autókon lévő kerekek sokáig szolgáljanak, akkor van néhány alapszabály, amit kénytelen leszel betartani. Az egyik ilyen, hogy rendszeresen ellenőrizd a guminyomást. Az autód gyártója az oldalfalon, vagy a sofőrülés mellett valahol tünteti fel legtöbbször az optimális értéket. Nem árt, ha hetente, kéthetente ellenőrzöd a nyomást. Gurulj be egy kútra, szánj erre öt percet. Ha nagyon nincs kedved megcsinálni, kérj meg erre egy benzinkutast. Csak ne feledkezz meg a borravalóról. Ha nagyobb útra, komolyabb terepre készülsz, mindenképpen fújd fel a maximális értékre, hogy onnan legyen lehetősége fokozatosan leereszteni. Nézz rá arra is, hogy a kerekek jól vannak-e beállítva. Ha a futómű valamiért nem stimmel, arról biztosan felismered a jeleket. Furcsa hangok az úton, nehezebb irányíthatóság, az autó lassú reakcióideje a kormány elfordítás esetén, az abroncsok nem kiegyenlített kopása. Ezek mind arra utaló jelek, hogy a futóműveddel gond van. Vidd szervizbe a kocsit, ahol hamar rájönnek majd a hiba okára. 

 

Gumiabroncs

 

Centrírozás és tárolás

Ha szezonális gumicserét magad is végzed, a centírozást bízd szakemberre. Minden évszakban érdemes ezt megtenni, de ha sokat autózol, akkor minden 15 ezredik kilométer után. Ha a kerekek nincsenek kiegyensúlyozva, akkor hamarabb kopik majd a futófelület, de más alkatrészek is sérülhetnek. Ha rezgést érzel arról a környékről vezetés közben, minden bizonnyal a centírozással lesz gond. Ne halogasd sokáig a szervizt vagy a gumist. Vezess higgadtan, hanyagold az agresszív stílust. Ha hirtelen gyorsítasz és fékezel, az roncsolja az abroncsot, könnyedén elkopik, és idő előtt tönkremegy. Ne feledkezz meg a szezonalitásról. Ha +7 fok alá csökken a hőmérséklet, tedd fel magad, vagy cseréltesd az abroncsot nyáriról télire. Ez fordítva is igaz. Ha itt a tavasz, és melegszik az idő, ami eléri a +7 fokot, akkor jöhet a nyári abroncs. Nem kell egyébként rögtön reagálnod, ha egy hétig ilyenre áll be ez az időjárás, akkor kell cselekedned. Egy szettet maximum öt-hét évig használj, tárold őket megfelelő helyen. Biztosíts neki stabil hőmérsékletet, a legjobb, ha 15 és 25 fok közé esik. Fontos, hogy ne legyen túl párás a helyiség. Szabadban maximum egy hónapig tárold.