AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Félmillió is lehet a csere, mégsem érdemes kiszedetni a részecskeszűrőt

Magyarországon átlagosan 3 évvel rövidíti meg az emberek életét a szálló por okozta szennyezés. Az a pillanat is koporsószög lehet, amikor rádöbben, hogy autójában ki kell cserélni a részecskeszűrőt – de ha inkább kiszedeti, nem csak környezetszennyezőbb lesz, komolyan meg is büntethetik. 

 

Kitakarítja magát, de csak hosszú utakon

 

A dízelautókat érintő probléma, hogy a gázolaj égésekor koromszemcsék keletkeznek, amelyek aztán a kipufogón át kijutnak a külvilágba, és ez minden, csak nem környezetbarát. Ezért alapkövetelmény ma már minden dízeles autóba a dízel részecskeszűrő – csak éppen nem egy olcsó mulatság. Ez az alkatrész a szilárd környezetszennyező részecskék 95 százalékát képes kiszűrni, ha jól működik. A csere nem véletlenül olyan drága, a rendszer lényege ugyanis az „öntisztulás” lenne: hosszabb utakon a szűrő a rárakódott kormot elégeti. Csakhogy sok dízeles autót nem használnak hosszabb utakra napi, de még heti rendszerességgel sem, mert, hogy gazdája városban közlekedik a géppel. Ha pedig nem mennek egybefüggően legalább 30 kilométert, el lehet felejteni, hogy a részecskeszűrő kitakarítsa magát. A szűrő eltömődik, a kitakarítását pedig nem fogadják el javításként – a szakcikkek szerint nem is igazán sikeres művelet, sokszor már pár nap után visszatér a hiba. A csere, nos, az úgy 150 ezer forintnál kezdődik, de lehet akár félmillió is. Ez meg kinek hiányzik? Ilyenkor jönnek képbe a felelőtlen szerelők, akik azt hirdetik: minek az oda, megy nélküle is az autó, mi eltávolítjuk! 

 

Dízel részecskeszűrő

 

Büntetés jár érte, ha kiderül

 

A dízelautóknál olyannyira problémás a károsanyag-kibocsátás, hogy a legkevésbé környezetszennyező autók listájára még részecskeszűrős modellek is ritkán kerülnek fel. Gondoljunk bele, mi jut ki a környezetünkbe, ha a részecskeszűrő a szennyező anyagok 95 százalékát megszűri, és még így is vannak sokkal-sokkal kevesebb káros anyagot kibocsátó autók! Sajnos a magyarok jó részét a környezetszennyezés nem igazán hatja meg, az anyagiak annál inkább: ha kiderül, hogy az autóból kivették az alkatrészt, a beszereltetés mellett súlyos pénzösszegeket fizethetünk büntetésként, és mehetünk szigorított vizsgára. Végezetül egy rövid figyelmeztetés: nem egyszer előfordult már, hogy akkor derült ki a részecskeszűrő hiánya, amikor szervizbe vitték a nemrég vásárolt használt autót. Amikor dízeles autót vesznek használtan, és jó alaposan átnézik a papírjait, erre a területre különösen figyeljenek! Érdemes átnézetni vásárlás előtt az autót, amelyen lehetnek árulkodó jelek. Ahogy akkor sem ajánljuk a részecskeszűrős autókat, ha szinte csak városi közlekedésre használnánk.