AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Nem csak dekorál, véd is a fólia – az autó mellett a benne ülőket is óvhatja

Az autófóliázás „népszokássá” lett Magyarországon, de legtöbbször a dekorációs, illetve a hűtő funkciójáról esik szó. A fólia védi az üveget, a karosszériát – de ma már olyan típust is találunk, amely védheti a járműben ülőket is. 

 

Gallyak, jég és apró kavicsok ellen véd télen

A gyárilag sötétített üvegre a fényáteresztés miatt nem rakható. Szigorú szabályok írják elő, mit, hol és hogyan fóliázhatunk egy autón, mert nem mehet a látás rovására: a legtöbbet a nyári melegben hallani, mennyire praktikus. Több fokkal is hűvösebbet tart, de ez most minket nem érdekel, hiszen tél van, azt szeretnénk, hogy ne fagyjunk meg, és az autón se fagyjon be semmi – na és maradjon épségben. A jó fólia védőréteget képezhet a karosszéria vagy az üveg, és a kemény külvilág között, mint például a fagyott eső, vagy a hó, jég súlyától leszakadó gallyak. A bogarakkal ilyenkor még a klímaváltozás ellenére sem kell számolni. Most nem az álló autóra rakható, majd vezetés előtt leszedendő jégvédő fóliára, vagy ponyvára gondolunk, hanem a feltapasztandó fajtára. A küszöbökre védőmatrica, a kilincsekre külön karcolásvédő fólia kapható, a karosszériára vásárolható fólia a felverődő kavicsoktól is óvja a kényes felületet. A latyakos, sáros időben ezzel fokozottan számolni kell, hiszen az autók felhordják az útra a szennyeződést, ha ott még nincs elég. A síkosság mentesítésére használt szemcsés só és az apró kavicsok elegye egyébként az elhanyagolt alvázak külön kedvence.

 

Fóliázott autó

 

Lelassítja a betörőt, óv a sérüléstől

 

Persze meg is változtathatjuk fóliázással az autó külsejét, jóval olcsóbb, mint az egészet átfestetni. Viszont ha nem jó a kézügyességünk, ne mi szórakozzunk a felragasztással! Bár erre is van már megoldás, ügyetlenebb lakossági felhasználók számára: méghozzá a spray formátum, amelyet csak rá kell fújni a felületre, és fóliává szilárdul. Előtte waxolni kell a felületet, hogy később könnyen eltávolíthassuk a fóliát. Arról már esett szó, hogy a fólia szép, és óvja az autót egészen sok dologtól – de arról még nem, hogy az autóban ülőket is megvédheti. Az első-hátsó szélvédő jó esetben biztonsági üveg, amely nem szilánkosra törik. Az oldalsó ablakra tapasztható biztonsági fólia balesetnél életmentő lehet, mert ha be is törik az oldalüveg, a fólia egyben tartja a szilánkokat. A szilánkok nem robbannak be az utastérbe, megsebesítve a baleset áldozatait, nem lyukasztják ki az oldalsó légzsákokat, és az ablakon sem zuhanhatnak ki az emberek. Az autófeltörők biztosan nem örülnek ennek a fejlesztésnek, mert az üveg betörését is lelassítja – így már nem biztos, hogy megéri nekiesni az autónknak.