AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Nem csak akkor törik fel az autót, ha az anyósülésen hagyja a laptopot

Gondolkodott már rajta, mi mindenért törhetnek fel egy autót? Mi most megtesszük Ön helyett. Ha azt hiszi, elég bezárni a járművet rendesen, és nem bent hagyni a laptopot, hogy ne próbálkozzanak, tévedett. Még a légzsák is megteszi zsákmánynak – írásunkból azonban azt is megtudhatja, hogyan védekezhet a tolvajok ellen. 

Viszik az ülést, a navigációt, a cipőt, de még a légzsákot is

 

Szinte minden nap hallunk-olvasunk olyan híreket, amelyekben az autóban hagyott elektronikus eszközökért feltörték a járművet. Én soha nem hagyok bent semmi értékeset, legalábbis nem szem előtt – a hordozható navigációt sem -, tehát biztonságban van az autó. Gondolhatnánk, de sajnos nincs igazunk. Az autólopáson és a szem előtt heverő drága gépeken kívül számos más ok is előállhat, ami miatt éppen a mi autónkat szemelik ki. Elég, ha a tolvaj megrendelésre dolgozik, és az autónk éppen az a márka, amihez neki alkatrészeket kell szállítani – viheti akár a légzsákot is, ha nem akarja meglovasítani az egész járművet. Gyereke van, félti, vett neki egy viszonylag drága ülést? A hozzáértő ezt is kiszúrja, és ha úgy becsüli meg, jó áron túladhat az ülésen, nem fogja vissza magát. Viszik a márkás cipőt, ruhát, táskát. Alapvető, hogy nem hagyjuk nyitva az autót, de ennél azért több plusz védelemre is szükségünk van. Különösen, ha nagyvárosban lakunk, mert a parkolók körül mászkáló emberek közül nem könnyű kiszúrni, ki ácsingózik a vagyontárgyainkra.

 

Kocsitolvaj

 

Leadja a drótot a riasztó

 

Amit ember bezárt, azt ki is lehet nyitni – ebből kiindulva ne reménykedjünk, hogy bármilyen autózás száz százalékosan megvédi tulajdonunkat. A kormányzár esetében ez különösen érvényes, bár a semminél nyilván minden jobb. A váltózár már egy fokkal jobban feladja a leckét a tolvajnak, de beállíttathatunk autószervizben aktiválási láncokat is: itt az autó különböző részein kell egy-egy már meglévő gombot megnyomni megadott sorrendben, erre indul a jármű. A hangos riasztó előnye, hogy ha üvölteni kezd, a feltörő elmenekül – jó esetben a holmink nélkül –, hátránya, hogy fellármázza az egész lakóközösséget. Létezik riasztó néma verzióban is: a tolvaj nyugodtan dolgozik, de a rendszer már „leadta a drótot”, és akár távolról is beavatkozhatunk az autó mozgásába. A felsorolt módszereket lehet kombinálni is, az a legbiztosabb, és az a jó, ha minél nehezebben fér hozzá a tolvaj a védelemhez, tudja kiiktatni azt. Az is hasznos, ha nem látnak be az utastérbe. Ha van redőnyünk, használjuk, és a sötétített, fóliás megoldást is kipróbálhatjuk. A kedvenc módszerünk az eddig látottak közül: egy autóba, amely napokig parkolt ugyanott, két próbababát ültettek.