AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Néhány szó az akkumulátor töltéséről

Az akkumulátor ritkán hívja fel magára a figyelmet, de ha valami probléma van vele, azt rögtön észrevesszük. Ezért is fontos, hogy megfelelően töltsük fel, de nem mindegy, hogyan csináljuk. Az alábbiakban mutatunk erre kétféle módszert. Az egyik azonnal kezeli a problémát, a másik inkább a megelőzésnél fontos. 

 

Gyorstöltés

 

A megfelelő töltés alapvető feltétele egy jó akkumulátortöltő – ha ez megvan, akkor már csak azt kell eldöntenünk, pontosan milyen módszerrel élesszük újra az aksit. A gyorstöltést akkor érdemes választani, ha túl későn vettük észre, hogy lemerült az autó akkumulátora, és nincs elég idő arra, hogy normál töltést alkalmazzunk. Mivel a műveletre kevesebb idő jut, a folyamat kezdetén az áramerősség is jóval nagyobb. Ezt a módszert gázképződés kíséri, és a hatásfoka igen alacsony. Azt is vegyük figyelembe, hogy a túl nagy áramerősség a töltés során nem ideális az akkumulátor számára. Vagyis ha gyakran töltjük ezzel a módszerrel, az sokkal jobban igénybe veszi az akkumulátort, ami így akár idő előtt tönkre is mehet.

 

Akkumulátortöltő

 

Csepptöltés

 

Ez is egy speciális eljárás, ami nem a lemerült akkumulátor feltöltésére szolgál. A feladata, hogy ha egy akkumulátort hosszabb ideig nem használunk, akkor az állás közben keletkező veszteséget visszatáplálja az alkatrészbe. Vagyis ez afféle szinten tartás, amivel elkerülhető, hogy például a télre garázsba állított autó vagy motorkerékpár aksija teljesen lemerüljön, mire jön a tavasz. Sőt, ennél is többről van szó: a hosszú ideig használaton kívüli akkumulátor belsejében olyan kémiai folyamatok indulhatnak el, amelyeket végül a kapacitásának csökkenését idézhetik elő – ennek megakadályozására hatékony módszer a csepptöltés. Arra viszont nem igazán alkalmas, hogy egy teljesen, vagy majdnem teljesen lemerült alkatrészt élesszünk fel vele. A műveletet speciális eszközzel, a csepptöltővel végezzük.