AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Tél a nyárban és nyár a télben: itt a négyévszakos gumiabroncs

15 ezer európai sofőrrel végzett felmérés alapján fejlesztette ki új négyévszakos gumiabroncsát a Bridgestone.

 

Az egyik legjelentősebb abroncs- és gumitermékgyártó cég az új gumiabroncsot azon autósok számára tervezte, akik nem szeretik rendszeresen cserélgetni gumiszettjüket, ám ennek ellenére időjárástól függetlenül figyelmet fordítanak a biztonságra, az abroncs használhatóságára.

 

Kiszámíthatóság és kényelem

 

Talán a négyévszakos gumik megtervezése és legyártása számít az egyik legkomplexebb feladatnak az iparágban. Több tényezőre is figyelni kell; elengedhetetlen például, hogy az abroncs a jó tapadás és irányíthatóság érdekében eltérő gumikeverék összetétellel és futófelület mintázattal rendelkezzen  a nyári és a téli abroncsok esetében. A nyári gumikat keményebb keverékből és szélesebb vízelvezető mintázattal készítik, a télieket viszont lágyabból, mintázatuk pedig sűrűn lamellázott a havas, csúszos aszfalton történő könnyebb irányíthatóság miatt. Ebből következik, hogy a téli gumi nyári időjárási körülmények esetén kevésbé irányítható és hamarabb kopik, a nyári abroncsok pedig jóval hosszabb féktávolsággal járnak a téli időjárásban.

 

Bridgestone négyévszakos gumi

Tervezés a felhasználók bevonásával

 

A tökéletes négyévszakos abroncs kifejlesztéséhez a Bridgestone 15 ezer sofőr megkérdezésével valódi tapasztalatokra kívánta alapozni a tervezést. Az egyik legfontosabb eredmény az volt, hogy az autósok azt várják el a négyévszakos gumiktól, hogy csapadékos úton is ugyanolyan könnyen irányíthatóak legyenek, mint a nyáriak, havas, csúszos úton pedig ugyanolyan jól tapadjanak, mint a téliek, de közben ne is kopjanak olyan gyorsan. A Weather Control A005 elnevezésű abroncsot Európa legjelentősebb független minőségellenőrző és tanúsító intézménye, a TÜV SÜD is átvizsgálta. A tesztek során 60 km/h gyorsaságnál a vetélytárs abroncsokhoz viszonyítva jelentősen rövidebb volt a fékútja akár havas, akár vizes úton. A Weather Control A005 így kategóriájában legjobb, „A” minősítést szerezte meg a tapadást, és „C” minősítést a gördülési ellenállást tekintve. Mi több, egyes méretek esetén a gumi gördülési ellenállása a „B” kategóriát is elérte.