AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Négy bizonyíték, hogy pórul járhatsz, ha vakon hiszel a GPS-nek

A GPS, azaz a globális helymeghatározó rendszer ma már minden okostelefon alapfelszereltsége, de az autók fedélzeti számítógépében is megtalálható ez a közlekedést megkönnyítő technikai megoldás. Való igaz, sok eltévedt embert húzott már ki a csávából a szerkezet, amikor utat mutatott, ám olyan példa is akad, amikor pórul járt, aki vakon hitt benne. Ezekből mutatunk be négyet.

Csatornában kötött ki a kocsi

 

A legfrissebb, világszinten is ismertté vált eset egy 69 éves német autóvezetőé, akit egy hajózható csatornába navigált a műholdas helymeghatározó rendszer. Mivel szakadt az eső az észak-németországi Edewechtben, a férfi alig látott ki a kocsiból, így amikor a navigáció jelezte, merre kell menni, nem kételkedett. Nos, előbb egy tőzeggyár területére jutott, majd a Küstenkanal nevű csatornában kötött ki – mondanunk sem kell, nem ez volt az úti célja. Majdnem tragédia lett belőle, mert a víz elnyelte a kocsit, ám a sofőrnek még volt ideje kimászni az ablakon. Időben ért ki a mentő, amely kihűléssel vitte kórházba.

 

Globális helymeghatározó rendszer

 

Kórház helyett a tó feneke

Ha visszafelé haladunk az időben, akkor egy 2018-as eset következik a sorban, amely során egy magyar nő a tapolcai tóban „landolt” kocsijával. A sofőr nem ismerte a települést, így Subaruját a navigációra bízta, amikor szerette volna megtalálni a Deák Jenő Kórházat.  Az eszköz ugyan nem vezette egyenesen az Alsó-tóba, ám olyan helyre keveredett, ahol már nem tudott megfordulni, így következett be az eset, amelyben senki nem sérült meg. A tűzoltók húzták ki a személygépkocsit, amelynek karosszériája alig károsodott, a motort viszont meg kellett javíttatni. 

 

Nem kérdeztek, csak lőni kezdtek

Tragédia is történt már rossz GPS-adatok miatt. 2015-ben egy idős brazil házaspár Rio de Janeiróban szeretett volna eljutni a tengerpartra, ám a Waze ehelyett a nagyváros veszélyes vidékére, a Caramujo favella közepére vitte őket, ahová a rendőrség sem mer behajtani. Mivel idegen autót láttak, a drogos utcai bandák nem kérdeztek, csak tüzet nyitottak. Húsz alkalommal találták el az autót, a házaspár mindkét tagját meglőtték. A férfi még elvezetett egy kórházig, ahol megmentették az életét, de a feleségéért már nem tudtak mit tenni. 

 

Brüsszel helyett Zágráb

Tényleg vakon hisz a rendszernek az a belga nő, aki Solre-Sur-Sambre településről indult el Brüsszelbe, de csak a horvátországi Zágrábban vette észre, hogy valami nem stimmel. A 67 éves sofőr azt nyilatkozta, látta, hogy különböző nyelvű táblák sorakoznak az út szélén, például Aachen, Köln vagy éppen Frankfurt, de nem foglalkozott ezekkel. Ráadásul még egy kisebb balesetnek is részese volt, ám ez sem „zavarta meg”, ment tovább Zágráb felé. Az oda-vissza 150 kilométeres útja így 3000-re nőtt...