AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ne csak nézz, láss is! Az ablaktörlők karbantartása, cseréje

A téli hónapok érkezésével egyre többször tapasztalhatunk változékony időjárást, esőt, illetve autónk ablakainak párásodását sem kerülhetjük el. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ablaktörlőink állapota kifogástalan legyen, hiszen csak így tudjuk garantálni a tökéletes kilátást.

 

Mikor kell cserélni?

 

Mielőtt nekiesnénk ablaktörlőink lecserélésének, fontos ellenőrizni az állapotukat, hiszen kis karbantartással meghosszabbítható a lapátok élettartama. Mindenekelőtt ellenőrizzük a rendszer működését, hagy-e csíkot a gumi, megfelelő mértékben takarítja-e ablakunkat a lapát. Ne feledjük, mindig nedves üvegen teszteljünk, ellenkező esetben sérül az ablaktörlő kényes anyaga, illetve nagyon könnyen összekaristolhatjuk ablakunkat. Ha rendeltetésszerű használat közben mégis csíkokat hagy maga után, próbáljuk meg kézzel, ablaktisztító vegyszert használva lemosni ablakunkat, hiszen a csíkozást okozhatja a szélvédőre rászáradt apró szennyeződés, amit egy ronggyal könnyedén eltávolíthatunk. Ha ezek után is hasonló tüneteket tapasztalunk, akkor sajnos ablaktörlőnk megérett a cserére. Szakértők szerint egyébként egy átlagos minőségű gumi általában maximum két évet bír ki, utána anyagából fakadóan a gumi kiszárad, és a csere elkerülhetetlen lesz. A téli idő beálltával sokat tehetünk ablaktörlőink állapotának megőrzéséért, ha néha gumiápolóval kezeljük. Ne feledjük: fagypont alatti hőmérséklet esetén – mielőtt elindulunk a gépjárművel – mindig emeljük meg kicsit a lapátokat, mert ha ezt elmulasztjuk, és ráfagynak a szélvédőre, könnyen letéphetjük őket. Hideg időben nyugodtan fújjunk csavarlazítót a lapátok rögzítőcsavarjaihoz, ezzel könnyítve a rendszer működését.

 

Ablaktörlő

 

Nem mindig a legdrágább a legjobb

 

Költséghatékony megoldásnak tűnhet, ha csak a gumikat cseréljük ki, de mivel általában ez bonyolultabb művelet, ezért jobb, ha teljes szettet veszünk. Az újabb autókon sokszor eltérő méretű lapátok vannak felszerelve. Ebben természetesen a gyártók is meglátták az üzleti lehetőségeket, és a különböző méretű lapátokat kínáló készletek néha jóval magasabb áron kerülnek forgalomba, mint az azonos méretűek. Tehát érdemes jól körülnézni a piacon, hiszen előfordulhat, hogy külön-külön megvásárolni két különböző méretű szettet olcsóbb, mint egy-két különböző méretű lapátból álló, előre összeállított terméket venni. Ha ablaktörlőnk kifogástalanul működik, ne felejtsük el – főleg a tél közeledtével – ablakmosó tartályunkat is feltölteni, hiszen a legjobb ablaktörlő sem működhet megfelelő folyadék nélkül.