AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Navigáció, internettel vagy anélkül – milliárdos támogatást kapott egy magyar cég

Naprakész adatok az internetről, de azért offline sem esik kétségbe a rendszer: ezek a hibrid navigációs rendszerek. Örömhír, hogy az internet véget vetett a szervizbe zarándokolásnak, ahol DVD-ről frissítették a szoftvert. 

 

Hol van a nő a távcsővel?

 

Eleinte az utasok keresték a nőt, aki távcsővel nézi az utat, és „navigálja” a buszt, mesélte egy német buszsofőr, aki nyaralócsoportokat szállított éveken át. Ma meg már ott tartunk, hogy ha van internet, a navigációs szoftver mindent magától megtalál, szinte valós időben: tudni fogunk az utak aktuális állapotáról, arról, mekkora a forgalom a hazafelé vezető úton, történt-e baleset, milyen az időjárás. Persze nem árt, ha a navigációs rendszer offline is hozzáfér térképekhez, hiszen mi történik, ha valamiért elmegy az internet?  A magyarországi székhelyű NNG Kft.-t az iGO Navigációról ismerhetik az autósok. Közel egymilliárdos kormányzati támogatást kap a magyar székhelyű autóipari szoftverfejlesztő cég, amely Budapesten és Szegeden is rendelkezik telephellyel, és egy amerikai céget is felvásárolt: hibrid navigációs rendszert fejlesztenek. A rendszer offline és online elemekkel egyaránt dolgozik. Interneten és anélkül is elboldogul – bár kétségtelen, hogy az internetes összeköttetés sokat segít az aktuális körülmények feltérképezésében. 

 

Online és offline navigáció

 

Háromdimenziós festmény az út

 

Navigációs szoftvereket rengeteg cég fejleszt, de ma már az jár jól, akinek a terméke támogatja az új nemzetközi navigációs szabványt, az NDS-t (Navigation Data Standard). Egyre több európai autógyártó ragaszkodik a szabványhoz a járműveibe épített navigációs rendszernél, várható, hogy a szabványnak megfelelő szoftverek iránt nő majd az érdeklődés. Nem mindegyik fejlesztő cég ugyanarra fókuszál – a Bosch szoftvere például már-már művészi szintre emeli a navigációt. Látványos képek dobják fel a vezetésélményt, valósághű, 3 dimenziós formában látjuk a képernyőn azt, ami körülveszi az autót. Sőt, még olyan megjelenítési mód is elérhető a rendszerben, amely festményszerűvé teszi a látványt. Az internet természetesen nem csak a drágább autókba beépített navigációnál, hanem a kisebb, olcsóbb eszközöknél, mint a PDA vagy az ezt kiváltó okostelefon is, csodákra képes. Minden információ a lehető legfrissebb, amit az útról tudhatunk, így jóval könnyebb biztonságban, és minél gyorsabban odaérni, ahová szeretnénk. Jóval kisebb eséllyel futunk bele útlezárásba, balesetbe, torlódásba – így a vezetés is kevesebb feszültséggel jár egy nehéz nap végén. Az önvezető autók fejlődésében kulcsfontosságú az internetet is használó navigáció fejlesztése.