AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Nagy segítség lehet a csomagtartóban tárolt benzinkanna

Egy hosszabb út előtt érdemes mindenre felkészülni, ezért ajánlott tartalék-üzemanyagot is elhelyezni a csomagtartóban. A benzinkanna használatának megvannak a szabályai, legyen szó fémből vagy műanyagból készült verzióról. Veszélyes ezzel házilag kísérletezni.

 

A csomagtartóban az aranytartalék

 

Akinek valaha fogyott már ki üzemanyag az autójából, pontosan tudja, milyen idegesítő lehet a helyzet. Kezdhetünk telefonálgatni, megkérni egy családtagot vagy ismerőst, hogy szaladjon el utánpótlásért egy közeli benzinkútra. Vagy éppen megpróbálhatjuk saját erőből, esetleg valaki segítségével eltolni oda, de egészen biztos, hogy nem az lesz életünk legjobb napja. Vagy éppen hozatunk egy taxissal üzemanyagot, ezzel megszabadítjuk magunkat pár ezer forinttól. Pedig elkerülhető lenne a helyzet, ha lenne a csomagtartóban egy benzinkanna, tartalék-üzemanyaggal. Az is igaz, hogy elég figyelni az erre a célra szolgáló mérőt a műszerfalon, sőt a legtöbb kocsi már hangjelzéssel is felhívja a figyelmet arra, ha fogyóban a nafta. Ám ha a csomagtartóban ott az aranytartalék, az egy plusz nyugalmat adhat a sofőrnek, különösen, ha hosszabb útra indul, és nem tudja biztosan, hol tud majd tankolni.

 

Benzines kanna

 

A fém és a műanyag verzió a legelterjedtebb 

 

Fontos tudni a benzinkannákról, hogy bár ami bennük van, az gyúlékony anyag, egy minden szabványnak megfelelő eszköz nem veszélyes. A fém és a műanyag verzió a legelterjedtebb, előbbi tartósabb, hosszabb távú használatra alkalmas, utóbbi inkább alkalmi feladatokat lát el. Ennek is megvan az oka: a benzin hosszú távon oldja a műanyagot, azaz évekig nem képes a műanyagkanna a tárolásra. Mindegy, melyiket választjuk, egy csövet is ajánlott beszerezni mellé, hogy minden csepp üzemanyag jó helyre kerüljön belőle. Nem ajánlott dobálni, inkább jól rögzítsük a csomagtartóban, bár egy masszív fémkannában akkor sem tudnánk kárt tenni, ha akarnánk. Ezek olyan korszerű zárszerkezettel vannak felszerelve, amelyek véletlenszerűen soha nem nyílnak ki, és nem csak az üzemanyagot, hanem a keletkező benzingőzt is magukban tartják. Személygépkocsiban a tízliteres kanna az ajánlott, ezzel aztán több mint száz kilométernyi plusztáv megtételére lesz alkalmas a legtöbb kocsi. Tehergépjárművek esetében nem ritka a hatvanliteres kanna, értelemszerűen a nagyobb fogyasztás miatt. Amit meg kell jegyeznünk: eszünkbe se jusson üdítősüvegbe, mosószeres flakonba benzint tölteni – minimum elszagosítjuk a csomagtartót, de ennél sokkal komolyabb bajt is okozhatunk magunknak, hogy az ellenőrzés során kapott bírságról már ne is beszéljünk.