AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mozgáskorlátozottak autózása

Világszerte teljesen természetes, hogy a mozgáskorlátozott embereket sem lehet kizárni az autózás örömeiből. És itt nem csak arról van szó, hogy egy kerekesszékesnek is el kell tudni jutnia oda, ahová akar autóval, hanem arról, hogy ezt a legkényelmesebben tehesse.

Minden mozgáskorlátozott autóba ülhet

Az alaptézis az, hogy nincs olyan mozgássérült, aki nem ülhetne autóba. Többségük számára lehetőség van az autó vezetésére is. A megoldás azonban komoly körültekintést, felkészülést és nem kis mértékben pénzt igényel, mivel az esetek egy jelentős részében csak úgy lehet a mozgássérültek autós közlekedését biztosítani, ha arra először magát az autót tesszük alkalmassá. Ez tehát nem kizárólag a mozgássérült és családja feladata, hanem az autógyártóké is. Ezen a téren nagy változások történtek az utóbbi évtizedekben és ma már nincs olyan gyártó, amely ne lenne tekintettel a mozgáskorlátozottak speciális igényeire, aminek kielégítésére immár a széria kocsik nagy része is alkalmassá tehető.

Mozgássérültek és az autózás

Mozgássérült a családban

Amennyiben a családban mozgássérült van és vele is számolunk a családi autózásnál, már a megvásárolandó kocsi márkájának és típusának kiválasztásakor érdemes odafigyelni és a konkrét mozgássérült igényeire tekintettel lenni. Ebben a gyártók mellett az autókereskedők is partnerek és sokat segíthetnek, hogy olyan autóhoz jussunk, amelyben adottak a feltételek a szükséges átalakításhoz. Ezeket a paramétereket már a megrendeléskor közölni kell a kereskedővel, aki – a legegyszerűbb esetben – olyan járművet tud rendelni, amely már a gyárból mozgássérült barát kivitelben gördül ki, mondjuk például, meghosszabbított ülésrögzítő sínnel. A gyári kocsik átalakítására mozgássérültek szállítására vannak szakosodott szervizek, amelyek a megfelelő biztonsági előírások betartásával tudják a legnagyobb kényelmet biztosítani a rászoruló hátrányos helyzetű autósoknak.