AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A motor teljesítményének növelése turbófeltöltővel vagy mechanikus feltöltővel

A motor teljesítményét szeretnénk mindannyian a lehető legmagasabb szintre növelni és ezzel kiélvezni az autókázás adta örömök minden percét. Sok autós bármit megtenne annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozza ki szeretett járművéből. A motor teljesítményét kétféleképpen lehetséges növelni. Az egyik ilyen lehetőség a turbófeltöltés, a másik pedig a mechanikus feltöltés vagy kompresszor.

 

Melyik a jobb?

 

Mind a turbó, mind a kompresszorok kényszerített levegő indukciót alkalmaznak. Vagyis ezek a rendszerek szó szerint levegőt juttatnak a motorba. Ezeknek a rendszereknek köszönhetően a szokásosnál 50%-kal több levegő juthat az autó motorjába. Minél több levegőt kap a motor, annál nagyobb teljesítményt képes generálni. Így a megterhelés alatt lévő motor több energiát termel. Ahhoz, hogy eldönthessük a két rendszer közül melyik is működik hatékonyabban, meg kell ismernünk működésüket és értenünk kell a turbó és a kompresszor közti különbségeket. A turbó rendszerben a kipufogógázokat egy turbina hajtja. A kompresszornál pedig a forgó mozgás hatására kényszerül a levegő a motorba. Mindkét esetben jelentősen megnő a teljesítmény és ezzel a sebesség is.

Az autó motor teljesítményének növelése

Hogyan döntsünk?

 

A turbó hatékonyság szempontból sokkal jobb, mint a kompresszor. Viszont csak magas fordulatszámon tudnak kitűnően működni. A kompresszorok pedig képesek állandó és alacsonyabb sebességet is tartani, ellentétben a turbóval. A kompresszor által előállított sűrített levegő hűvösebb, mint a turbófeltöltő által előállított levegőé. Így ezért a mechanikus feltöltő kap még egy plusz pontot. Sok járművezető is alátámasztja a kompresszorok megbízhatóságát. Bármikor megadja a szükséges lendületet. Lényegében mindkét rendszer nagyon jó. Megbízhatók és sok energiát termelnek. Így hát mindenki döntse el maga, hogy mely típust preferálja inkább.