AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A motor ellenőrzőlámpa jelzésének okai

A motor ellenőrzőlámpa az egyik legfontosabb jelzőfény, amivel az autónk rendelkezik. Ez többféle okból bekapcsolhat, viszont kigyulladásánál, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni.

 

Okok, ami miatt bekapcsolhat a motor ellenőrzőlámpája

 

Az egyik ok a fény kigyulladására az oxigénérzékelő meghibásodása. Ez kíséri figyelemmel, hogy mennyi üzemanyagot égetett a motor, miközben ellenőrzi a kipufogón keresztül távozó oxigént. Idővel az olaj és a kipufogógáz befedi az érzékelőt, így működése kevésbé lesz hatékony, ami miatt a motorfény bekapcsol. A tanksapka is fontos része az autónak. Ez nemcsak arra szolgál, hogy biztonságot nyújtson a véletlenszerű gyulladás ellen, hanem megakadályozza az üzemanyag pára kiszivárgását és égését. Amikor a motorfény bekapcsol, érdemes átellenőrizni a tanksapka állapotát, lehet, hogy ez meglazult vagy szivárog. A katalizátor a kipufogógáz szűrésében játszik nagy szerepet. A konverter több okból megsérülhet, ezzel a jármű hajlamossá válik a nagyobb levegőszennyezésre. Ez mellett befolyással van ilyenkor a motor teljesítményre, valamint a nagyobb üzemanyag fogyasztásra. Amikor a motorfény bekapcsol, érdemes a katalizátort ellenőrizni, és ha meghibásodást érzékelünk rajta, az bizony cserére fog szorulni.

Az autó motor ellenörző lámpája

Az ellenőrzőlámpa jelzésének további okai

 

A tömeges légáramlás-érzékelő sérülése miatt is kigyulladhatnak a fények. Ez az alkatrész elsősorban a motor ECU-jának vezetésére szolgál, mely előállítja a megfelelő levegő és üzemanyag keveréket. Ezt több tényező is károsíthatja, mint például a légszűrők helytelen behelyezése. Ha bekapcsol egy motorfény, ellenőrizze a MAF érzékelőket. A gyújtógyertyák és a vezetékek meghibásodása, illetve rossz állapotuk miatt, a motor kevésbé lesz hatékony a megfelelő működésre, amik szintén előidézhetik a motorfény megjelenését. Az ellenőrző fények megjelenésével, mindenképp ellenőrizze a gyújtógyertyák és kábelvezetékek állapotát, majd ha szükséges, minél előbb végezze el cseréjüket. Ezek mellett még egyéb más okok is hozzájárulhatnak a motorfények bekapcsolásához. Ha bizonytalan, hogy ezeket mi okozza, keressen fel egy hozzáértő szakembert, aki megállapítja, majd ki is javítja a hibát.