AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mitől megy jól az autó földutakon is?

A földutakon való vezetés olyasmi, amit minden magyar ember ismer, de az a kérdés, hogy milyen kell legyen egy autó ahhoz, hogy jól menjen a földutakon való cirkálás. Bármikor, amikor a vezetési technikájáról és a jármű kialakításáról beszélünk, mindig érdemes megemlíteni azt is, hogy milyen típusú utak vannak, és hogy például a földutakon való vezetés milyen kihívásokkal jár. A következőkben a földutak típusairól is többet tudhat meg.

 

A földutak típusai

 

Most természetesen nem a hatalmas terepjárókról és rally autókról van szó, hanem a hétköznapi autókról, amelyekkel nap mint nap vezetünk földúton. A földutak között is több fajtát különböztetünk meg, hiszen vannak keményebbek és simák is, amelyek még nem okoznak problémákat, viszont vannak durvábbak is, amelyek hüvelyknyi kiemelkedésekkel rendelkeznek, és egyes földutakon kisebb kavicsok és sár is előfordulhat. Emellett rengeteg földúton vannak apró ágak, sziklák, valamint leveles almok is, és ezek csak a száraz időben fordulnak elő. Ha nagyobb esőzések fordulnak elő, akkor tócsák, pocsolyák, vagy akár folyók is létrejöhetnek a földút kellős közepén. A földutak gyakran lehetnek hullámosak, meredekek, szűkek, ráadásul nincsenek se jelzőtáblák se sávjelölések. Lehetnek porosak, az utakon lézenghetnek állatok, valamint oktalanul fák is lehetnek az út kellős közepén, ami valljuk be, megterhelő lehet a hétköznapi gépkocsik számára.

A földutakon való közlekedés

A jó felfüggesztés a kulcs

 

A földutakban mind az a közös, hogy minőségi felfüggesztést igényelnek, tehát az, hogy egy autó milyen jól működik földúton, az a felfüggesztésétől függ. Ilyenkor teljesen mindegy az autó motorjának típusa, vagy éppen a lóereje, ha nincs megfelelő felfüggesztése, akkor meg se próbáljon földúton közlekedni vele. Az első és legfontosabb, hogy a felfüggesztés legyen elég puha, hiszen ha a felfüggesztés nem puha, akkor a kisebb dudorokat nem fogja elnyelni. Ha puha a felfüggesztés, és dudoros, göröngyös az út amin halad, akkor azok felszívódnak a jármű megzavarása nélkül. Ha az autó süllyed, akkor annak több oka is lehet, lehet például a lassú kormányzás, vagy szintén a felfüggesztési hibák. Egy olyan autó, ami könnyedén közlekedik a földutakon, közvetlen kormányzással rendelkezik, azonnal reagál a fojtószelepre, és puha a felfüggesztése, de nem a kényelem céljából, hanem hogy ne vegyük észre az úton levő görcsöket és kidudorodásokat.