AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A látási viszonyokkal mindig csak a baj van – mit tehetünk a balesetmentes közlekedésért?

Vagy túl sötét van, vagy vakít a fény. Vagy a hó esik, vagy az eső, esetleg a köd is leszáll. Minden rendben az autó világításával, és tudja, mikor melyik fényt kell használni? Na és a látása is rendben van?

 

Ne a rendőr vegye észre, hogy kiégett az izzó

 

A fény kardinális kérdés az autóvezetésben, és ritkán optimálisak a viszonyok. Ha tél van, akkor esik a hó, a ködtől csökken a látótávolság, és egyébként is, túl korán sötétedik. Ha meg tavasz, nyár vagy ősz, akkor elvakít a napsütés, meglep a hirtelen zápor – és akár augusztus végén is leszállhat némi köd. Mit tudunk tenni, hogy kiküszöböljük az időjárás és a napszakok okozta kényelmetlenségeket? Az első az, hogy legyünk vele tisztában, milyen fényviszonyok között milyen kivilágítás az optimális. Féklámpa, irányjelző, tompított fényszórók, nappali világítás és a ködlámpák, amikről hajlamosak vagyunk megfeledkezni – mind működik az autón? Ellenőrizte? Akkor is jó, ha tisztában vagyunk a szabályokkal, ha az automatika maga szabályozza, mikor milyen erősségű és hatótávolságú fényt kell kibocsátani. Amennyiben olyan lámpái vannak, amikben házilag is meg lehet oldani az izzócserét, legyen Önnél mindig tartalék izzó! A második, hogy legyen tiszta a szélvédő, és működjön rendesen az ablakmosó – ugye nem felejtik el nyárira cserélni a téli ablakmosó folyadékot?

 

Szemüveges sofőr

 

Ha rossz a szeme, ne vezessen szemüveg nélkül

 

A biztonságos vezetéshez szükséges információk körülbelül 90 százalékát szerezzük meg a szemünk útján, nem mindegy tehát, szem elől tévesztjük-e akár egy másodpercre is az utat. Évente több baleset kapcsán olvashatjuk, hogy a sofőrt elvakította a napfény, ezért ütközött, gázolt gyalogost, kerékpárost. A balesetek egy része halálos, pedig a napfény ellen is tehetünk – persze az sem hátrány, ha nem száguldozunk. Már egy sima napszemüveg is sokkal jobb, mint a semmi, hiszen bizonyos szögekből a lehajtható napellenző semmit sem ér, de ma már kapható rácsíptethető plexi, és sokféle vezetést segítő szemüveg is. Olyat is találhatunk a kínálatban, amelyik speciálisan éjszakai vezetéshez készült, ha valakinek ehhez alkalmazkodna különösen rosszul a szeme. Ezek a szemüvegek azonban nem helyettesítik a „rendes” szemüveget, ha valaki rosszul lát közelre vagy távolra, speciálisan a saját szemére készített lencsékkel érdemes próbálkozni ezekből a fajtákból. Azzal pedig, hogy még a hétköznapi szemüvegét sem veszi fel a vezetéshez, vagy nem tesz be kontaktlencsét, ne is próbálkozzon! Ha pedig észrevesszük, hogy romlik a látásunk, és rendszeresen vezetünk, forduljunk szemészorvoshoz.