AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mit tegyünk, ha megkülönböztető jelzést használó gépjárművel találkozunk?

Fontos, hogy a gépjármű megkülönbözető jelzéseket adó berendezéseit csak abban az esetben szabad működtetni, ha a jármű akadálytalan továbbhaladását a feladat sürgős ellátása elengedhetetlenné teszi. A fény- és hangjelzést együttesen mindig a kellő helyen és időben kell használni!

 

Könnyű túlreagálni a helyzetet

 

Ha az az első reakciónk, hogy túl közel van a sziréna hangja, akkor ellenőrizzük a tükröket, ahogy azt tanultuk a KRESZ-ben. Ha a távolban halljuk a szirénát, nézzünk körül, ne várjuk meg, amíg odaér mellénk. Figyeljük az utat a tükörben, keressük a kék-piros villogó fényeket és nézzünk biztonságos megállási helyek után, ha szükséges. Amikor a sürgősségi jármű megérkezik a közelünkbe, az első reakció a fékezés lehet, de ez problémákat okozhat, ha nincs elég szabad hely. Keressünk inkább egy biztonságos lehetőséget, egy olyan helyet, ahol lassíthatunk vagy megállhatunk.

A megkülönböztető jelzéssel haladó jármű

Természetesen létezik jó megoldás

 

Lassítsunk le és kerüljük a hirtelen manőverezéseket. Segítsük a vészhelyzeti járműveket és a többi úthasználót azzal, hogy egyértelműen jelezzük neki, hogy lehúzódunk. Győződjünk meg róla, hogy a manőverrel nem tesszük rosszabbá a helyzetet. Ha például beérünk egy aluljáróba vagy egy mellékútra, ellenőrizzük a tükröket, hogy megbizonyosodjunk róla, nem ezen a bejáraton szeretne áthaladni a megkülönböztető jelzést használó jármű. Kerüljük az olyan helyeken való megállást, ahol a vészhelyzeti autó nehezen tud áthaladni, például egy hegy teteje, vagy egy kanyar. Húzódjunk le lassan és biztonságosan jobbra, engedjük a jármű áthaladását ideális esetben a baloldalon. Mindenképpen nézzünk körül, nincs-e a közelben másik vészhelyzeti jármű. Ezután óvatosan térjünk vissza a vezetéshez, de maradjunk éberek. A végére egy fontos információ: a megkülönböztető jelzéseket használó járművet megelőzni szigorúan tilos.