AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mit tegyünk, ha közlekedési balesetet látunk?

Közlekedési baleset sajnos bárkit érhet, aki részt vesz a közlekedésben. Szemtanú pedig még ennél is nagyobb valószínűséggel válhat az emberből. A pánikot csökkentheti, valamint a későbbi kárrendezési ügyintézést megkönnyíti, ha tudjuk, mi a teendőnk egy ilyen szituációban.

 

A helyszín megközelítése

 

Ha autóval közlekedünk, a balesetet észlelve azonnal kezdjünk lassítani, azonban lehetőleg ne fékezzünk hirtelen. Tegyük ki az elakadásjelzőt. Ne hajtsunk túl közel a baleset helyszínéhez, inkább álljunk félre egy biztonságos helyre. Az elakadás jelzőt és a fényszórót is hagyjuk bekapcsolva. Győződjünk meg arról, hogy a forgalom többi résztvevője észlelte a balesetet és a mi gépjárművünket is. Gondoljuk végig, hol található gépkocsiban a láthatósági mellény, majd vegyük fel azt! Körültekintően közelítsük meg az esetleges sérülteket. Lehetőség szerint legyen nálunk mobiltelefonunk, jó, ha a csomagtartóban tartunk egy gumikesztyűt is az ilyen helyzetekre. Helyet nem foglal, viszont praktikus, ha kénytelen vagyunk például sebet ellátni.

A helyzet kezelése egy közlekedési baleset során

Segítőszándékú beavatkozás

 

Az első és leghasznosabb, amit tehetünk az a segélyhívás. Ezt még a legbátortalanabbak is megtehetik, igazából ez az egyik legfontosabb és nagyon gyakran nem megfelelően elvégzett feladat. Milyen számot hívjunk? Gyakran problémát okoz, hogy kit is kell hívni. A leghasznosabb, ha vagy a 104-en a mentőket, vagy a 105-ön a tűzoltókat hívjuk. A szervek egymást is értesítik, a mentők majd riasztják a tűzoltókat és a rendőröket is, ha kell. A sérültek ellátása előtt nagyon jó, ha kerítünk magunk mellé segítő személyeket és eszközöket. Ha látunk rátermett, segíteni hajlandó személyeket, akkor határozottan kérjük meg őket és vállaljuk fel a “parancsnok” szerepét, csak így lehetünk képesek hatékonyan kezelni a helyzetet. Elsősegélyt csak az nyújtson, aki pontosan tudja, hogy mit csinál. Már az is nagyon nagy segítség, hogy megakadályozzuk a további bajokat. Kis műszaki érzékkel rendelkezők jó, ha áramtalanítják a járműveket az akkusaru eltávolításával, ugyanis feltételezhető, hogy a kocsik áram alatt vannak. Ha csak ennyit teszünk, és megvárjuk a mentők érkezését, már lehet, hogy életet mentettünk.