AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mit tegyünk, ha az autókormány nem működik megfelelően?

Ha kormány vagy fék hibát tapasztalunk, az autónkat azonnal vigyük szervizbe. Ez lehet a legfelelősebb magatartásunk, mert ezek a meghibásodások baleseteket okozhatnak.

 

Hogyan reagálhatunk?

 

Kezdő sofőrként mindenki áteshetett komikusnak ítélhető helyzeteken, amikor nem mozdul a kormány, mert a kormányzár be volt kapcsolva és a „javításhoz” elég volt az indítókulcs elfordítása, vagy a kormány nehezen forgatható, de a problémát megoldotta a motor elindítása, tehát a kormány szervo bekapcsolása. S ha még mindig elfordíthatatlan volt a kormány, azt még az a járdaszeglet is okozhatta, amelyhez túl közel parkoltunk előző este. Ha a kormány elfordításakor kattogó hangot hallunk, az elkopott kormánykazettára utal, na meg arra is, hogy nem ellenőriztettük rendszeresen a futóművet. Ha a kormány forgatás közben –bizonyos helyzetekben- megakad, az arra utal, hogy a gömbcsuklók, vagy más iránytartó eszközök elkoptak, vagy meghibásodtak.

Az autó kormányzása

Ha az autó mozgásban van…

 

Nagyobb ijedtséget okoz, és komolyabb meghibásodásra utal a kormány működésének bármely anomáliája – ha az autó mozgásban van. Ha nagyobb sebességnél remeg a kormány (kormányszitálás), az utalhat kerékkiegyensúlyozási problémára, vagy a kormányhidraulika hibájára. Előbbi esetben valószínű, hogy gumicsere után vagyunk, tehát a cserét végző műhelyhez kell fordulnunk megfelelő kerékkiegyensúlyozásért, vagy a nem megfelelő gumiabroncs kicseréléséért, az utóbbi esetben szakszervizbe kell vinnünk az autónkat, mert összetett feladat a kormány szervo rendszer javítása (olajcsere, légtelenítés, tömítések cseréje, villanymotor helyettesítése). A berezgő kormány ritka esetben motorműködési hibát is jelenthet: baj lehet a szelepek állításánál, gyújtási probléma jelentkezhetett, szoruló henger, vagy üzemanyag ellátási hiányosság léphetett fel. Az eddigiek a kormány alapfunkcióinak meghibásodására vonatkoztak, de gondolnunk kell az ott elhelyezett vezérlők (és alrendszereik) megfelelő működésére is, a hangjelző is elromolhat, persze ezek nem halaszthatatlan javítást igénylő meghibásodások. Ismételt jó tanács sofőr módra: kormányproblémával forduljunk szakszervizhez, mert ha a motornál van is erősebb alrendszerünk, a fék, a kormány urai mi magunk kell legyünk – amíg az önjáró autók el nem terjednek. (meghibásodás esetén azokat is el kell kormányozni a legközelebbi szervizig).