AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mit kell ellenőrizni az autón egy hosszú út előtt?

Ha hosszú útra tervez indulni autójával az idén nyáron, akkor több dolog van, amit ellenőrizni kell annak érdekében, hogy biztonságosan elindulhasson anélkül, hogy bármi baj történne az úton ami miatt meg kéne állni, vagy ami netán balesetet okozna. A fények, az üzemanyag, az olaj és a hűtővíz is olyasmi, aminek mindenképp utána kell járni mielőtt hosszú nyaralásra indulna. Lássuk tehát a listát arról, hogy milyen alkatrészeket kell ellenőrizni az autón indulás előtt.

 

Az üzemanyag és a fényszórók ellenőrzése

 

A legelső és a legfontosabb dolog amit meg kell tennie hosszú út előtt az az üzemanyag ellenőrzése. Az üzemanyag a legfontosabb folyadék az autóban, de meglepődne ha tudná, hogy milyen sok ember indul útra anélkül, hogy tele lenne a tank üzemanyaggal. Ráadásul mindenki tudja, hogy az autópálya- töltőállomások sokkal drágábbak mint a hazai benzinkutak. Mielőtt elindulna a fényszórókat is érdemes ellenőrizni, hiszen a legutolsó amit szeretne az, ha a rendőrök megállítanák és büntetést kéne fizetnie a nyaralás kellős közepén. Ehhez valaki segítségére lesz szükség, hiszen nem fogja tudni egyszerre nyomni a féket és ellenőrizni a féklámpákat. A fényszórók ellenőrzése talán a legegyszerűbb mind közül, hiszen csak fel kell kapcsolni a fényeket és megnéznie az ezekhez tartozó fényszórókat. Amint ez megvolt és nincs probléma, ellenőrizheti az olajt.

Autó ellenőrzés hosszabb út előtt

 

Az olaj ellenőrzése

 

Minden motornak szüksége van egy egészséges mennyiségű olajra ahhoz, hogy megfelelően működjön. Akkor érdemes ellenőrizni az olajszintet, amikor a motor ki van hűlve, és amikor az autó egy egyenletes úton parkol. Persze győződjön meg arról, hogy a motor ki van kapcsolva amikor ellenőrzi az olajszintet. A motorok olajszintjének ellenőrzéséhez csak annyit kell tennie, hogy egyszerűen előveszi az olajszintmérő pálcát, törölje tisztára, cserélje ki és ellenőrizze az olajszintmérő jelzőjeleket. Ha alacsony szintű az olaj, akkor érdemes feltöltenie mielőtt elindulna, a megfelelő viszkozitású olajmárkával: Castrol, Total, Aral stb. Az alacsony motorolajszint károkat is okozhat, és a motor túlmelegedéséhez vezethet. Ha nem biztos abban, hogy melyik olaj a legmegfelelőbb a motornak, ellenőrizze a gépkocsi kézikönyvét, vagy ellenőrizze autószervizének honlapját, ott biztosan talál információkat ezzel kapcsolatban. Az olajon kívül a hűtővizet, a gumikat és a motort is mindig ellenőrizni kell mielőtt útnak indul, és így garantáltan nem lesznek majd problémák az úton.