AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

Mit érdemes tudni a hidraulikaolajról?

A hidraulikaolajak nem kenőanyagként funkcionálnak: feladatuk a mozgás, az erő, illetve az energia közvetítése, átvitele. Működésük alapelve, hogy a folyadékok térfogata viszonylag állandó, ezért az erőátvitel során elhanyagolható a keletkező veszteség. 

 

A hidraulikaolajak osztályozása viszkozitás szerint

 

A hidraulikaolajakat a teljesítményük és a viszkozitásuk alapján is osztályozhatjuk. A viszkozitás azt mutatja meg, hogy egy olajnak mekkora a belső súrlódása – minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb a folyadék viszkozitása. Ha nem ragaszkodunk a precíz, tudományos megközelítéshez, akkor azt is mondhatjuk, hogy a sűrűbb anyagok, mint például az étolaj viszkozitása nagyobb, míg a hígabb folyadékoké, mint például a vízé kisebb. (De ez hangsúlyozottan nem precíz, inkább „köznapi” megközelítés, hiszen ha valami híg, az valójában azt jelenti, hogy alacsony koncentrációjú.)

 

Hidraulikaolaj

 

Minőség és élettartam

 

Az olajok viszkozitását a szigorú nemzetközi szabványok szabályozzák, egy laikus számára talán kicsit túl komolyaknak is tűnhetnek ezek az előírások. Erre azért van szükség, mert nagyon fontos, hogy minden berendezésbe a megfelelő viszkozitású olaj kerüljön. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a túlzott súrlódás miatt rendellenes kopás következik be. Ez nem csak a teljesítményre van rossz hatással, de akár azt is eredményezheti, hogy a tömítések nem tudják ellátni a feladatukat, és az olaj előbb-utóbb szivárogni fog. A hidraulikaolajak élettartama több tényezőtől függ, de a legfontosabb ezek közül az a hőmérséklet, amelyen az adott rendszer működik. Ha a rendszer tartósan túlhevül, vagyis a hőmérséklete meghaladja az előírt optimumot, akkor a benne keringő olaj élettartama is csökken. Ezért nagyon fontos, hogy a hidraulikus berendezéseket rendszeres időközönként ellenőrizzék, a bennük lévő olajat pedig legkésőbb az előírt üzemóra elérésekor cseréljék.