AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mit csináljunk, ha szirénázó jármű száguld mögöttünk?

Sokféle oka lehet annak, ha a közlekedés egyik szereplője megkülönböztető fény- és hangjelzést használ, de minden esetben közös, hogy a többi autósnak meg kell próbálnia a leginkább elősegíteni az ilyen gépjárművek előrehaladását. Egyrészt jófejségből, hiszen legtöbbször nyomós okuk van a sietségre, másrészt pedig a szabályok is ezt írják elő.

Rendőr, mentő, tűzoltó

 

Melyek azok a megkülönböztető jelzést használó járművek? Ide tartozik a rendőr-, a mentő- és a tűzoltóautó, valamint a nemzetbiztonsági jármű, hivatalos elnevezéssel a speciális közfeladatokat ellátó járművek. Esetleg olykor a politikai személyeket szállító kocsik. Mindnek különböző oka lehet arra, hogy bekapcsolja a szirénát, vagy villogó jelzőfényt használjon, de abban biztosak lehetünk, hogy ezek szinte kivétel nélkül nyomós okok. Sajnos még mindig sokszor lehet hallani a hírekben, hogy az ilyen jelzéssel közlekedő, a KRESZ szabályait engedéllyel áthágó járművel ütköznek, baleseteznek, nem ritkán a forgalom többi szereplőjének hibájából. Mert nem mindenki tudja, mi a teendő, ha ilyen helyzetbe kerül. A legfontosabb: mindig adjuk meg számukra az elsőbbséget. A fény- és hangjelzésnek is az a célja, hogy erre figyelmeztesse a sofőröket. Pánikolni, kapkodni nem kell, ha ilyen helyzetbe kerülünk, csupán higgadtan lehúzódni, és helyet adni a sietős dolgú szirénázó autónak.

 

Jelzőfény

 

Meg kell próbálni betartani a KRESZ szabályait 

 

Ezeknek mindössze annyi szabályt kell ilyenkor betartaniuk, hogy rendőri jelzés, vagy éppen vasúti átjáró esetén megállnak, de a piros lámpa, a sebességkorlátozás, a záróvonal nem vonatkozik rájuk. A többi kötelezettség alól is felmentést kapnak, hiszen olykor csak néhány másodpercen múlik, hogy sikerül-e életet menteniük. Ha kék és piros, villogó fényt látunk a visszapillantóban, vagy változó hangmagasságú sziréna üti meg a fülünket, mindig erre gondoljunk, és cselekedjünk kötelességünknek megfelelően. Persze csupán akkor van erre szükség, ha keresztezzük az útját: amennyiben távolodik a jármű, vagy a szalagkorlát túloldalán halad, akkor folytassuk az utunkat a megszokott módon. Ám azt, hogy valóban nem akadályozzuk-e őket a munkavégzésben, mindig fel kell mérni. Ilyenkor is meg kell próbálni betartani a KRESZ szabályait, de ha nem teremtünk veszélyhelyzetet, meg is lehet szegni azokat ésszerű kereteken belül. Mert ha például helyet kell biztosítani egy mentőnek, és emiatt átlépünk egy záróvonalat, vagy megállunk ott, ahol alapesetben szabálytalan lenne, biztosak lehetünk benne, hogy nem büntetnek meg ezért. Vissza azonban nem lehet élni ezzel a lehetőséggel sem.