AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mire való a CV csatlakozó?

Sok olyan alkatrész van, amelynek szerepre nem tisztázott a laikusok körében, viszont nagyon lényegesek, és még megérteni is egyszerű a működési elvüket. Azonban annyira kicsik, és el vannak rejtve, hogy nem olyan egyszerű felfedezni őket, ha az ember nem szakmabeli.

 

Szerepük

 

Ha kocsi, akkor gurul. Ha gurul, akkor biztosan kerekei vannak. Ha pedig ez így van, akkor minden bizonnyal van egy összekötő rész is, amely a kerekek felfüggesztésélt biztosítja. Ezt nevezik tengelynek, vagy féltengelynek (attól függ, hogy milyen kontextusban beszélünk róla). Hogy ez az egész rendszer, vagyis a kerekek és a tengely közötti kapcsolat létrejöhessen, szükség van még egy alkatrésze, amely, leegyszerűsítve, a kerekek forgását biztosítja. Ez egy nagyon lényeges dolog, hiszen e nélkül az autó el sem indulhatna. Hogy ezt jobban megértsük, képzeljük el azt, hogy pöfög a motor, és ez továbbítja az erőt a kapcsolószekrényre. Ez továbbadja ezt a féltengelyre, aminek a végén található a gömbcsukló, vagyis a CV csatlakozó. Az erő innen jut el a kerekekhez, tehát a gömbcsukló ezért az egyik legfontosabb szerkezet, amely biztosítja a kerekek zavartalan működését. Tehát az alapvető szerepe az, hogy bármennyire is rugózik az autó és bárhogyan áll a kerék a kocsihoz képest, tudja továbbítani a leadott forgást a kerekekre. Lehetetlen, hogy ez a tartozék hiányozzon, vagy meghibásodjon, és mégis induljon az autó, szóval lényeges, hogy fokozottan figyeljen rá minden sofőr. Tanácsos minden szervizelés során megnézetni ezt a részt, még akkor is, ha nincs semmi baja. Ha így teszünk, elkerülhetjük a nagyobb és váratlan kellemetlen helyzeteket.

Az autó tengelye

Mikor kell cserélni, szervizelni?

 

Mivel ez is egy nagyon gyakran igénybe vett alkatrész, értelemszerűen nagyon hamar el is kopik, használódik. Ez sajnos elkerülhetetlen, hiszen a súrlódás előbb-utóbb minden összetevőt kikezd. Ez egy természetes jelenség, és szerencsére a szerelők is fel vannak készülve rá, hogy eleget tegyenek a szervizelésnek. Legjobb, ha gyakran ellenőriztetjük, és ha úgy látjuk, hogy már kopik, megelőzésképpen előzetesen is ki lehet cserélni. Ha megvárjuk, amíg muszáj lesz, az sem olyan nagy baj, viszont sajnos mindig a legváratlanabb és legalkalmatlanabb helyzetekben jelentkeznek az ilyen bajok, úgyhogy a legjobb, ha megpróbáljuk megelőzni. Ezek az alkatrészek szerencsére nem túlzottan drágák, és a beszerelésük is rutinműveletnek számít, úgyhogy az anyagi része legtöbbször nem okoz problémát a helyzetben.