AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mire jó a váltóolaj?

Jóval ritkábban, mint a motornál, de olykor a sebességváltó olaj cseréjére is szükség van. Nehezebben használódik el, tovább kitart, de legyünk inkább óvatosak és előrelátóak ezzel a termékkel kapcsolatban is. 

 

Kézi vs. automata

 

A sebességváltó olaj az autónk sebességváltójának karbantartásáért felel. A modernebb autókban csak akkor cserélhető, ha szétszedjük az alkatrészt is.  Éppen ezért ezek a speciális olajok már az alkatrészek egész életére szólnak, ha minden jól megy, akkor csak egyszer kell használni őket. A régebbi típusú váltóknál azonban 160-200 ezer kilométerenként be kell ütemezni a cserét. Ez azonban csak a manuális váltóknál érvényes, az automata kicsit más tészta. Magyarországon inkább a kézi váltók az elterjedtek, de egyre többen használják az automatát. Ezeknél a típusoknál bizonyos időközönként muszáj olajat cserélni, minden körülménytől függetlenül. Ha ezt betartjuk, akkor semmiféle kellemetlenség sem érhet bennünket. Ezekből a javarészt szintetikus anyagokból gyakorlatilag végtelen számú érhető el a piacon, igen magas minőségben. 

 

Automata váltó olaj

 

Ezért gyártják az automata váltóolaj

 

Sokan gondolják, hogy az automataváltó azért automata, mert ha ilyen alkatrésszel vásárolják meg az autójukat, akkor nem kell törődniük vele. Ez azonban tévedés, sőt, ez az alkatrész nagyobb törődést igényel, mint a kézi konkurenciája. Az automata váltóhoz gyártott olaj legfontosabb feladata, hogy elvezesse a hőt, amit a súrlódás váltott ki. Nem írnak elő viszkozitást, mert természetes, hogy 150 feletti ez az érték minden típus esetében. Fontos, hogy a kapcsolótárcsák kenését is biztosítsa az olaj, különben könnyedén beszáradnak azok. Az automataváltó dolga, hogy megkönnyítse a vezetést, optimalizálja a fogyasztást. Ez azonban csak akkor biztosított, ha gondoskodunk a váltóról a megfelelő olaj segítségével. Tartsa szem előtt, hogy a váltó cseréje horrorisztikus kiadásokat jelenthet, jobban jár vele, ha megadja a váltónak, amire szüksége van.