AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mire jó és miért menő a cápaantenna?

Cápaantenna – egy apró tuningeszköz az autózás világából, amely szinte az összes kocsit menőbbé teszi. Funkciójában nem szabad sokat várni tőle, nem váltja meg a világot: azt tudja, amit egy antennának tudnia kell. Azért azzal eldicsekedhet, hogy sokkal kevésbé sérülékeny, mint társai. Az elnevezése pedig annyira menő, amennyire csak lehetséges.

 

A cápák alapból menő állatok, a cápaantenna miért ne lenne az?

 

Egy átlagos autóhasználó valószínűleg még soha nem hallotta a cápaantenna kifejezést, ezért amikor először találkozik vele, ráadásul rájön, hogy az ő kocsijára is fel lehet egy ilyet szerelni, valószínűleg azonnal izgalomba jön. Hogy miért? Mert iszonyú menően hangzik! A cápák alapból menő állatok, a cápaantenna miért ne lenne az, nem igaz? Persze túlpörögni sem szabad, mivel a cápaantenna felszerelésétől a kocsi nem hasonlít majd egyből megtévesztően a tengeri élőlényre, meg igazából egy kicsit sem. Csupán arról van szó, ha ezt a típusú antennát a cápa uszonyáról nevezték el, mert azt utánozza kinézetében. Legalábbis egy kicsit… A cápaantenna kifejezést azokra a burkolt antennákra szokták használni, amelyeket leginkább az autók tetejére szerelnek fel. A lényege, hogy a formája miatt javít a légellenálláson, és nem olyan ormótlan, mint a némely régi kocsin látott, másfél méteres fémszál, ami az eget verdesi. Ezzel valamennyit javít a fogyasztáson is, de nem abból a pénzből megyünk majd el nyaralni, amit a cápaantenna miatt megspórolunk a benzinen.

 

Cápa antenna

 

Sokkal kevésbé sérülékeny, mint társai 

 

Az előnyei? Csodát nem kell várni tőle, mivel egy antenna, pontosan azt tudja, amit egy antennának tudnia kell. Érzékeli a rádióhullámokat, egyes verziók pedig segítenek a kocsiba épített wifin is. A haszna az esztétika, azaz hogy a karosszériához tapadva jobban néz ki, mint a már említett régebbi megoldás, emiatt a tulajdonsága miatt sokkal kevésbé sérülékeny, mint társai. Nem fogja letépni egy autómosó vagy garázskapu. Illetve extra menőnek számít az elnevezése miatt, de ezt már említettük. Milyen típusok léteznek? Van, ahol tízezreket kérnek el egy cápaantennáért, nálunk ennek töredékéért válogathat a kínálatból. Létezik ütésálló, hőálló verzió, míg van, amelyet az UV-sugárzástól védő festékkel vontak be. Némelyik autón ki van hagyva a helye a karosszérián, de ha ilyet nem találunk, akkor is egyszerűen, öntapadós megoldással fel lehet erősíteni a kocsira. A szerelése nem igényel különösebb szakértelmet, bárki megoldja majd a használati utasítás alapján. Mivel tényleg nem drágák, vonzó extrának számítanak: a legtöbb autó megjelenésén dob, ha egy cápaantenna virít a tetején.