AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mire jó az ABS rendszer?

Amennyiben az ember személygépjárművel rendelkezik, és sokat is vezeti azt, nincs könnyű dolga abból a szempontból, hogy folyamatos veszélynek van kitéve. Ez a veszély persze nem mindig rajta múlik, hanem ugyanúgy a többi sofőrön is, akik ugyanazon az úton közlekednek, azonban mindenkinek ugyanúgy számolnia kell vele, és fel kell készülni rá. Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan rettegésben kell élni, hanem azt, hogy jó megtenni bizonyos óvintézkedéseket, amelyek megakadályozhatják, vagy enyhíthetik a baleset körülményeit.

 

A legfontosabb óvintézkedések

 

A legfontosabb a fékrendszer folyamatos ellenőrzése. Hogyha ezt valamiért elmulasztjuk, azzal nagyon megnöveljük a balesetek kialakulásának az esélyeit, és sokkal veszélyesebbé válik a közlekedés a saját magunk, és mások számára is. Ezeket az ellenőrzéseket elvégzik a kötelező műszaki vizsgák alkalmával is, azonban a hosszabb utazások előtt tanácsos, hogyha egy kicsit mi is utánajárunk a dolgoknak. Ha minden megfelelő, akkor már csak az olajról kell gondoskodnunk. Amikor ez is megvan, csak akkor indulhatunk útnak. A modern autók azonban ennél többel is rendelkeznek, és így még biztonságosabbá tudják tenni az utazást. A mai kocsikba ugyanis olyan rendszereket építenek be, amelyek segítségével a fékezésnél nem csúszik majd ki a kocsi.

Az autó fékezését segítő ABS rendszer

Az ABS rendszer

 

Hogyha egy ilyen van az autónkban, akkor a hirtelen történő fékezés során az nem fog kicsúszni, vagy tovább csúszni, hanem egyből megáll. Ez egy nagyon szerencsés eset, mert sajnos gyakran fordul elő, hogy az ember még időben tapos rá a fékpedálra, azonban az autó nem reagál egyből. Viszont, hogyha beépített ABS-el rendelkezik, akkor ettől nem kell tartani, hiszen ez visszafogja, hogy ne gurulhasson tovább. Az ilyen rendszert beszereltethetjük az autóba, hogyha az gyárilag nem rendelkezik vele. Hogyha ilyen érzékelőket tetetünk a kerekekre, akkor az egyből reagál a fékezésre, és leállítja az autót. Persze ABS nélkül is létrejöhet ugyanez, azonban, ha valóban éles helyzetről van szó, akkor a legjobb választás rendelkezünk vele. Sokan eltekintenek ettől, és fölöslegesnek tartják, azonban megéri egy kis pénzt áldozni rá, mert nagyon sokat tehetünk ezzel a biztonságunkért (és persze a többi, ugyanazon az útvonalon közlekedő autó biztonságos előrehaladásáért is). Soha ne hagyjuk, hogy ezt szem elől tévesszük, mert súlyos következményekkel járhat!