AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mire figyeljünk a láncok kenésénél?

Ha valaki rászánja magát, és vásárol egy elektromos vagy benzinmotoros láncfűrészt, biztos, hogy sokkal könnyebb dolga lesz a fatörzsekkel. Ám ezek a szerszámok törődést, odafigyelést igényelnek, és fokozottan igaz ez az egyik legértékesebb alkatrészükre: magára a láncra.

 

Láncra csak lánckenőolajat kenjünk!

 

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy spórolni próbálnak, és lánckenőolaj helyett valamilyen más olajat – például motorolajat – használnak. Ez pedig nem jó ötlet! A láncfűrészeknél ugyanis a lánc igen nagy igénybevételnek van kitéve, hiszen rendkívül gyorsan mozog használat közben. Ha nem az előírt lánckenőolajat használunk, hanem olyat, ami kevésbé tapad, akkor azt leszórja, lerázza magáról a lánc, amikor a fűrészt működtetjük.  Persze az sem jó, ha átesünk a ló másik oldalára, és túlságosan nagy viszkozitású lánckenőolajat választunk. Ebben az esetben a kelleténél sűrűbb, tapadósabb kenőanyag sokkal jobban összegyűjti a port, illetve bármilyen más, szilárd szennyeződést. Többek között az avar, a fák levelei, apró gallyak is beleragadhatnak, ez pedig igencsak körülményessé teszi a lánc megtisztítását.

 

Láncfűrész olaj 

 

Mi történhet, ha mégis ügyeskedünk?

 

Ha nem megfelelő olajat használunk a lánc kenésére, annak csúnya vége lehet. Így ugyanis előfordulhat, hogy a lánc közvetlenül érintkezik a fűrész egyéb fém alkatrészeivel, és ez katasztrofális lehet. Ha nem alakul ki a súrlódást megakadályozó vékony olajfilmréteg, a lánc rövidesen nagyon felhevülhet. Ez pedig azzal a következménnyel jár, hogy a lánc kinyúlik, és kárt tehet a csillagkerékben, vagy akár az orrkerékben is. Márpedig egy lánc önmagában is drága mulatság – szóval ne spóroljunk a megfelelő kenőanyagon. Lehet, hogy elsőre úgy tűnik majd, hogy nem éri meg a befektetett összeget, de higgyen nekünk! Ebben az esetben hatványozottan igaz, hogy a drágább valójában olcsóbb.