AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Minden, amit a vonóhorogról tudnia kell!

Az emberek több dologra is használják autójukat. Néhányan szeretik a függetlenséget, és azt hogy bárhová mehetnek ahová csak szeretnének, vannak akik pedig arra használják autójukat, hogy eljussanak a munkahelyre és onnan vissza. Időről időre viszont másra is fel kell használni az autót, és ilyenkor gyakran igénybe kell venni a vonóhorgot. Néhány autóban ezek alapból megtalálhatóak, néhányat viszont utólag kell méretre alakítani, hogy a későbbiekben tudjon biztonságosan és a szabályoknak előírtan vontatni.

 

Mit kell figyelembe venni a vonóhorog megvásárlása előtt

 

Mielőtt vonóhorgot vásárol azt kell figyelembe vennie legelőször, hogy milyen tömeget szeretne ezzel vontatni. Ha ön tudja, hogy soha nem fog egy lakókocsit vontatni, csak egy pótkocsit például, akkor elég lesz egy rövidebb vonóhorog is. Azonban ilyenkor nemcsak a pótkocsi súlyát kell figyelembe venni hanem annak a tartalmát is. Egy nagyon gyakori hiba az is, hogy megtervezik a pótkocsi vagy lakókocsi súlyát, viszont azt már nem tervezik meg, hogy milyen tömegű lesz a pótkocsi amikor tele lesz pakolva. Ilyen esetekben sajnos rongálódhat a karosszéria és ez nagyon drága javítási munkákat eredményezhet. Ezek mellett annak is utána kell járni, hogy a vontatásra milyen szabályok vonatkoznak, hiszen nem lehet csak egyszerűen magunk után kötni a pótkocsit és elindulni, először meg kell bizonyosodni róla, hogy a pótkocsi megfelel-e az Európai Uniós szabályoknak és előírásoknak, és ugyanígy kell tenni minden más alkatrésszel.

Amit a vonóhorogról kell tudni

 

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb vonóhorgot?

 

Amikor átgondolta, hogy mégis mekkora tömegű csomagot fog vontatni, akkor elkezdhet azon gondolkodni, hogy melyik lehet a legmegfelelőbb vonóhorog. A vonóhorgoknak 3 fő típusa van: ott van a rögzített peremes vonóhorog, a levehető hattyúnyak vontatórúd, és a rögzített hattyúnyak vontatórúd. A rögzített karimás modellt arra használják, hogy nehéz pótkocsikat és lakókocsikat vontassanak, és ez lökhárítóvédelemmel is el van látva. Amint azt a neve is sugallja a levehető hattyúnyakmodell bármikor levehető az autóról, így nem kell mindig magával cipelnie amikor úton van. A rögzített hattyúnyak vontatórudak újra divatba jöttek, az Egyesült Királyságban viszont nem, mert nem kompatibilis más szerelvényekkel és kiegészítőkkel. E három vonóhorog között tehát bátran válogathat és annak alapján választhat, hogy mit és milyen mennyiségben fog szállítani.