AUTÓTÍPUS KERESÉS
AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

Minden, amit tudni kell az ablaktörlőkről

Manapság csak kevés ember értékeli igazán az ablaktörlőket, és annak ellenére, hogy ez az alkatrész kiemelten fontos, rengeteg sofőr csak akkor értékeli őket igazán, amikor elromlanak és meghibásodnak. A vezetés ködben, vagy esőben és hóban különösen veszélyes lehet, főleg ha az ablaktörlők hibásak vagy piszkosak. Ahhoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az ablaktörlői mindig jó állapotban vannak, ismernie kell azok megfelelő karbantartását.

 

Az ablaktörlők élettartama

 

Az ablaktörlők élettartama több tényezőtől függ. A legfontosabb tényezők közé tartozik a használatuk mennyisége, valamint az időjárási viszonyok is közrejátszanak ebben. A tartós esőzések, a köd, illetve a por arra kényszeríti az ablaktörlőket, hogy többet dolgozzanak, és minél többet dolgoznak, annál hamarabb is mennek tönkre. Ha mindig észreveszi, hogy az ablaktörlők mikor igényelnek cserét, akkor ezzel biztosíthatja, hogy mindig biztonságosan közlekedik az utakon, legyenek akármilyen mostoha időjárási körülmények. Ha például elkezd csíkokat látni az ablakon a törlés után, akkor ebből is tudhatja, hogy itt az ideje a cserének. Néha nem muszáj rögtön lecserélni őket, elég egy kis igazítás és azzal is segíteni lehet rajtuk, így ha halogatni szeretné a cserét, megteheti, de nem túl sokáig.  

Az autó ablaktörlője

Tippek a hatékony karbantartáshoz és a legjobb ablaktörlő kiválasztása

 

Az ablaktörlők kevésbé hatékonyak, ha sokat dolgoznak és elfáradnak, tehát ahhoz, hogy sokáig jól működjenek, csak akkor érdemes használni őket, ha valóban muszáj. Azzal is segíthet az ablaktörlőkön, hogy ha lát valamilyen nagyobb foltot a szélvédőn, amivel ön szerint az ablaktörlő nem biztos, hogy megbirkózna, akkor törölje le egy ruhadarabbal, hogy az ablaktörlőnek ne kelljen szenvednie azzal a folttal. Madár ürülékhez például használhat tiszta vizet, míg a hó és a jég esetében valamilyen kaparókészüléket. Ha éppen havazik, akkor győződjön meg arról, hogy az ablaktörlők nincsenek a szélvédőn. A napi karbantartáshoz használhat egy anyagot, amit alkoholt tartalmazó folyadékba márt, és ezekkel törölje le az ablaktörlők széleit. Ha viszont az ablaktörlők lejárnak, akkor eljön az ideje a cserének, és ilyenkor a legjobb választásnak a szilikon ablaktörlők bizonyulhatnak. A szilikon ablaktörlők hosszabb élettartamúak, mint például a gumiból készültek, viszont a gumi ablaktörlők hatékonyabban tisztítanak. Ami az ablaktörlő pengéit illeti, a lapos ablaktörlő pengék jelenthetik a legjobb megoldást.