AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Minden, amit tudni érdemes a fékbetétekről

Az autó fékrendszere rendkívül nagy figyelmet igényel. Számos veszélyes helyzet elérhető, ha megfelelően karban vannak tartva a fékek. A fékrendszer egyik leglényegesebb része a fékbetét.

 

Fékbetétek elhasználódása és cseréje

 

Az autó fékbetétjei idővel sajnos elhasználódnak. Cserélésükre szükség van, ha azt szeretnénk, hogy kifogástalan és biztonságos fékrendszer legyen az autóban. A meghibásodást általában kopogó hang tudja jelezni, viszont az újabb és modernebb autók már rendelkeznek olyan érzékelőkkel, melyek jelzik, ha valami meghibásodott a fékrendszerben. A fékbetétek cseréje egy olyan feladat, mellyel mi magunk is könnyedén megbirkózhatunk. Az első lépés, hogy meghatározzuk, milyen típusú fékbetét szerelhető az autóba. Ugyanis a nem megfelelő alkatrész további meghibásodásokat idézhet elő. Ezután szerezzük be egy megbízható autósboltból az új fékbetéteket. Ha nem vagyunk magunkban biztosak, bátran forduljunk egy jól képzett autószerelő szakemberhez. Ha minden fontos alkatrészt sikerült beszerezni, akkor készen is állunk a cserére.

Az autó fékbetétje

A csere folyamata

 

Ahhoz, hogy biztonságosan cseréljük ki a fékbetéteket, készítsük elő a járművet. Húzzuk be a kéziféket. Ha ez nem lehetséges, akkor egy-egy téglával biztosítsuk ki az autó kerekeit. A kerekek csavarját ne távolítsuk el, csupán annyira lazítsuk ki, hogy ha hidraulikus emelővel felemeljük az autót, sikeresen le tudjuk venni a kerekeket. A féknyergeken lévő csavarokat lazítsuk ki, hogy hozzáférjünk a fékbetétekhez. Közben figyeljünk, hogy egyik alkatrészben se tegyünk kárt. Ha sikeresen kiszereltük a régi fékbetéteket, akkor elővehetjük az újakat. Alkalmazzunk kenést az érintkező fém felületeken, ügyelve arra, hogy az új fékbetétek belsejébe ne kerüljön kenőanyag. A fékbetéteket ugyanúgy helyezzük vissza, mint ahogy a régik voltak. Ez után óvatosan minden alkatrészt a helyére teszünk és ügyeljünk arra, hogy minden csavart kellő mértékben meghúzzunk. Az összeszerelés után autónk már készen is áll az újabb kilométerekre.