AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Minden, amit otthon mérhet – optikai tuning is lehet az eszköz

A szervizekben minden lényeges információt ki tudnak nyerni az autóból, de nem árt, és biztonságot ad, ha minél több adatot meg tudunk szerezni magunk is. Sokféle mérőeszköz áll rendelkezésre, és némelyik kettős feladatot is betölt: nem csak hasznos, jól is néz ki. 

 

A keréknyomástól a hibakódokig

 

Nem az az általános, hogy egy-egy hosszabb út előtt mindent végigméretünk az autón a szervizben – erre vagy idő nincs, vagy keret, vagy alkalom. Számos olyan mérhető adatot meg tudunk azonban mi magunk is szerezni, amely megkönnyíti a balesetmentes közlekedést. Ezekhez mérőműszereket szervizekben, webshopokban, szaküzletekben is árulnak. Vegyük például az egyik legalapvetőbbet: a fagyállómérőt. A kereskedelmi forgalomban kapható eszközök használata egyszerű, a folyadék dermedéspontját lehet ezekkel meghatározni. A legmodernebbek optikai módszerrel, a fényáteresztő képesség vizsgálatával működnek. A síkos, csúszós, lefagyott téli utakon a fék mellett a gumik játsszák a legnagyobb szerepet abban, hogy az úton maradjon az autó. A guminyomást is mérhetjük házilag, analóg és digitális mérőeszközt egyaránt be tudunk szerezni. Némelyikkel a profilmélységet is ellenőrizni tudjuk – mert a kopott gumi nem tapad megfelelően, ezt tudjuk –, de erre külön eszköz is kapható. Olyan műszerrel is találkoztunk, amely a festékréteg vastagságát méri, hibáit fedi fel, vagy az autó feszültségét méri meg. 

 

Otthoni használatú mérőeszköz

 

Autódiagnosztika házilag

 

Sok olyan mérőeszközt is szerelhetünk a műszerfalra, amely, miközben méri a feszültséget, fordulatszámot, olajnyomást, egyebeket, egyben dekorációként, optikai tuningként is szolgál. Az autós szerszámtáska egyébként az utóbbi években igencsak lesoványodott, hiszen egyre több funkciót vezérel az autóban számítógép. Hiába bújnánk az autó alá, hogy megtudjuk, mi a baj – már ha van egyáltalán emelőnk, ami kellhet egy kerékcseréhez –, a hibák kiderítéséhez is a jármű „agyát” kell segítségül hívnunk. Erre szolgálnak a különböző hibakód olvasó és törlő készülékek, amelyek a fontos diagnosztikai információkat is kilistázzák. Leegyszerűsítik az életet, annyi mindennek „utánanéznek” helyettünk és a szakemberek helyett – egy számítógép vezérelte autó gazdája nemigen lehet már meg ezek nélkül. A műszerek között találkoztunk egészen sci-fi kategóriával is. Egy ügyes kis kütyü például a szélvédőre vetíti ki a fontosabb adatokat vezetés közben – látványos funkció, és a kis fedélzeti számítógép egyszerűen csatlakoztatható. Most talán rácsodálkozunk egy ilyen „vetítésre”, de hamarosan a mindennapjaink részévé válik.