AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Minden, amit a 2018-as Casco-számokról tudni akartál

Egyre többen költünk Cascóra, egyre többen kötnek kiegészítő biztosítást. Az ügyfelek többsége egy összegben fizeti be az éves díjat. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket szedett össze a Netrisk.hu a nem kötelező biztosítás legismertebb hazai képviselőjéről.

A számok tavalyi tükre

 

93 200 forint volt általában a megkötött, teljes körű Casco-biztosítások ára tavaly – közölte a Netrisk.hu. Az online biztosító alkusz adatai szerint ez közel tíz százalékkal magasabb az előző évi, 84 400 forintos értéknél. Ez szerintük két dologgal indokolható: az egyik, hogy emelkedett a gépjárművek forgalma, emiatt több a káreset is. A másik ok, hogy állandóan emelkednek a helyreállítási költségek. A cég többféle érdekes statisztikai adatot a közölt a náluk kötött Casco-biztosításokról. Az egyik ilyen, hogy a már biztosítással rendelkező ügyfelek, amikor évfordulós váltásra adják a fejüket, általában 72 ezer forintért kötnek új szerződést. Azok pedig, akik az autó megvásárlásakor írnak alá új papírokat, átlagosan 100 ezer forint környékén állapodnak meg. Használt kocsik esetében ez mintegy 107, új autók esetében 102 ezer forint körül alakul. A Netrisk szerint ez az érzékelhető különbség azzal magyarázható, hogy az évfordulós váltók általában több kármentes évet tudhatnak magukénak, éppen ezért is hozzák meg a cseréről szóló döntést, mert így kevesebbet kell majd fizetniük.

 

Kisautó pénzérmékkel

 

Biztosítok, tehát vagyok 

 

Ezen felül egyre többen választanak valamilyen kiegészítő biztosítási fedezetet, ez tovább növeli a díjakat. A 2018-ban kötött szerződések közel 30 százalékát két éves, vagy még annál is fiatalabb autóra kötötték, ez tovább növelte az összesített számokat. Ezek javíttatási költsége ugyanis sok esetben jócskán meghaladja a régiebbiekét, mivel korszerűbb műszaki megoldások és modernebb szériafelszereltség jellemzi őket. Lássuk, a Netrisk statisztikái szerint melyek a leggyakoribb kiegészítő biztosítások! Tavaly már 40 százaléknyian kötöttek ilyen jellegű szerződést is. A legtöbben az asszisztenciára szavaztak, de sokan döntöttek az üvegkárok önrészbiztosítása mellett. Minden tizedik cascós ügyfél az utasok élet-vagy balesetbiztosítására is gondolt. A szerződést kötők valamivel több mint fele károsodás esetében számára legkedvezőbb, tíz százalékos, minimum 50 ezer forintos lehetőséggel él. Mintegy 35 százalék a 10 százalékos, 100 ezres önrészt követelő lehetőség mellett dönt. Ezek első ránézésére drágább konstrukciónak tűnnek, mint a 20 például a 20 százalékos lehetőségek, de ha komolyabb baj éri az autót, akkor kisebb lesz az anyagi kár. Így aztán azt javasoljuk, mindenki alaposan mérlegeljen, milyen feltételek mellett szerződik. A Netrisk statisztikája arra is kitért, hogy az ügyfelek többsége általában egy összegben fizeti ki az éves díjat, és mindezt átutalással teszi meg.