AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Támogatás jár a hétülésesekre – milyen egy igazi jó családi autó?

Februárban a miniszterelnök több más lépéssel együtt belejelentette: 2,5 millió forinttal támogatja az állam a hétüléses „családi” autók vásárlását. Utánajártunk, mik a legfontosabb szempontok, amikor autót keresünk a családnak. 

 

Hét ülés – és még mi?

 

2,5 millió forint – maximum ennyivel támogatja a magyar állam belátható időn belül a nagycsaládosokat, akik hétüléses új vagy használt autót vásárolnának. Az állam a vételár legfeljebb felét állja, az áfa miatt a tényleges támogatás összege 1,4 millió forint. A piacon elérhető legolcsóbb ilyen új autó jelenleg a Dacia Lodgy 3,5 millió forintos vételárral – de találunk modellt akár 30 millió forintért is. Na de mit kell tudnia egy jó családi autónak azon kívül, hogy az autó ülések száma minimum hét kell, hogy legyen? Első körben legyen a lehető legbiztonságosabb. Az árakat most nem nézzük, csak azt, mi lenne hasznos, hogy megóvhassuk a gyerekeinket? Az például alapvető, hogy a gyereküléseket isofixes rendszerben köthessük be, mert ez számít most a legstabilabbnak. Nagyon hasznosak a különböző asszisztensek, mert két-három, vagy akár több csivitelő, veszekedő, hisztiző gyerekkel a hátunk mögött nem biztos, hogy mindig száz százalékosan tudunk koncentrálni a feladatra. Ilyenkor jó szolgálatot tehet a parkoló, holttérfigyelő, sávtartó asszisztens, és az sem hátrány, ha észlelve a közeledő gyalogost, vészes közelségbe került másik autót, a jármű magától fékezésbe kezd szükség esetén.

 

Dacia Lodgy

 

Elférjen a brigád és a menetfelszerelés

 

Ha tehetjük, válasszunk olyan modellt, amely jól teljesített a törésteszteken is. Menetstabilizáló, kipörgésgátló – ezeknek a funkcióknak is nagy hasznát vehetjük. Mivel a balesetek 30 százalékában oldalról történik az ütközés, az oldalsó- és függönylégzsákok is hasznos tartozékai lehetnek az autónak, amelyek az esetleges fejsérülésektől is védik az utasokat. A légzsákok használata mellett viszont soha ne feledkezzünk meg a biztonsági öv használatáról, mert a nagy sebességgel kicsapódó légzsákok bekötetlen utasnak súlyos sérüléseket okozhatnak. Ami a csomagszállítást illeti, jó, ha elfér benne az a menetfelszerelés, amellyel egy többgyermekes család nyaralni indul, és a csomagokat biztonságosan tudjuk rögzíteni, mert az elszabadult „rakomány” is okozhat súlyos balesetet. Egy jó tetőcsomagtartóval, esetleg utánfutó jellegű csomagszállítóval ezt a problémát kiküszöbölhetjük. Az már csak hab a tortán, ha a belső nem túlságosan érzékeny a koszos gyerektenyerekre, foltokra, könnyen tisztítható a kárpit. A biztonsághoz képest igazán lényegtelen, de amikor takarítani kell, azért érezzük az előnyeit.