AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mikor cseréljünk téli gumit – másik téli gumira?

Most nem arról értekezünk, mikor érdemes kicseréltetni a nyári gumikat télire, bár ez is egy fontos témakör. Hanem arról, mikor vásároljunk új téli gumit – és hogyan hosszabbíthatjuk meg az élettartamát.

 

Attól függ, hogyan használjuk a gumit

 

Aktuális téma a téli-nyári gumicsere, arról azonban kevesebbet beszélnek-írnak, meddig tart ki egy téli gumi. Min múlik, hogy mikor kell újakat vásárolni? Rossz állapotú, kopott téli gumikkal lehet, hogy még rosszabb helyzetben leszünk a síkos utakon, mint egy jó nyárival. Na de mégis mikor túl kopott már a gumi a biztonságos használathoz? Átlagosan 8 milliméter az új autógumik profilmélysége: 1,6 milliméter a törvényileg szabályozott határ, ha annál jobban lekopott a gumi, azonnal cseréljük! A kérdés megválaszolásához egyébként jó, ha tisztában vagyunk a saját vezetési stílusunkkal, körülményeinkkel. Egy bevállalósabb sofőr jóval többet gyorsul, fékez, koptatja a gumit, mint higgadt sofőrtársa. Ha nagy teljesítményű autóra veszünk olcsó gumikat, azok is gyorsabban tönkremennek a fokozott igénybevétel miatt. Ha viszont az ellenkezője történik, abból baj nem lesz – csak éppen az autó nem tudja kihasználni a prémium gumikat. Másképp, más ütemben kopik a gumi, ha nagyvárosban használjuk, sok fékkel-gyorsulással, másképp, ha hegyvidéken vagy az egyenletes sebességre tervezett autópályán.

 

Téli gumi cseréje

 

Kopik és elfárad

 

Egyes szakértők szerint egy téli szettet három szezon után cserélni kell, mások szerint öt-hat év is lehet akár ez az idő. Azután akkor is érdemes cserélni a gumit, ha nem hajtottuk szét. Ennél többet csak akkor bírnak ki balesetveszély nélkül, ha tényleg nagyon keveset használták azokat. Sokan vásárolnak használt gumit a végképp elkopottak helyére: azt ilyenkor is tartsuk észben, hogy a használt téli gumi három év után öregnek számít. Nyári guminál öt év ez az érték, látszik, előbbit mennyivel mostohább körülmények között használjuk. Mint az autó egészére, a gumira is igaz, hogy sokat adhat az élettartamhoz a karbantartás és a tárolás is. Ügyeljünk rá, hogy a nyári időszakban, használaton kívül is megfelelő körülmények között tároljuk! Amikor pedig használjuk éppen, ellenőrizzük havonta a guminyomást. Amennyiben az túl kicsi, gyorsabban kopnak a gumik, és a defekt esélye is nagyobb. Ami még fontos: amikor gumit veszünk, legyen az használt vagy új, ne csak azt nézzük meg, mennyire kopott! Ellenőrizzük, mikor gyártották: nem csak a kopás ugyanis a rizikófaktor az autógumiknál, hanem az anyag elfáradása is. Hiába állt a raktárban érintetlenül, a minősége akkor is romlott, és ez éppen elég lehet egy balesethez.