AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mikor cseréljünk olajat gépjárművünkben?

Ha az ember nagy értékű tárgyat, jelen esetben autót birtokol, természetes igény, hogy annak műszaki állapotát a lehető legtöbb ideig a gyári szinten, vagy legalábbis annak közelében tartsa. Ennek egyik leggyakoribb művelete a sokak szerint akár házilag is elvégezhető olajcsere. 

 

A két tábor

Vannak, akik a gyári előírást követik: ez néhol akár harmincezer kilométeres periódust is jelenthet; vannak azonban olyanok, akik a lehető legsűrűbben, akár nyolc, vagy tízezer kilométer megtétele után is szükségét érzik a kenőanyag lecserélésének. Persze mindkét tábor alaposan megfontolt érveket tud a saját igaza mellett felhozni. „Lassabban kopik a motor, hidd el, meghálálja, ha tízezrenként cseréled!” – mondja az egyik tábor. „A gyár mérnökei pontosan tudják, hogy mennyit bír ki egy olaj!” – érvel a másik. Cikkünk nem hivatott köztük igazságot tenni, ugyanis nem is lehet. A motorolaj elhasználódása rengeteg külső körülmény együttes hatásától függ. Nyilván teljesen másképp fog a kenőanyagunk viselkedni egy folyamatosan karbantartott, csak hosszabb utakra használt gépjárműben, mint egy pizzásfiú autójában.

 

Olajcsere

 

Akkor mikor is cseréljem az olajat?

 

Mint ahogy említettük, nincs erre aranyszabály, hiszen minden attól függ, milyen körülmények között járunk autónkkal. Ha a gépjárművet hosszabb távokra használjuk, az olajnak van ideje üzemi hőmérsékletre felmelegedni, valamint, ha soha nem terheljük a maximális fordulatszám felénél erőteljesebben a motort, akkor nyugodtan tartsuk be a gyár által előírt csereperiódust. Ha viszont csak rövidebb távokra használjuk autónkat, esetleg paripánk már éltesebb korú, úgy érdemes a gyári ajánlás előtt 20-25 százalékkal lecserélni kenőanyagunkat. A mai, modern autókban léteznek olyan szoftverek is, amelyek lehetővé teszik az úgynevezett flexibilis csereperiódust. Ez azt jelenti, hogy a program folyamatosan monitorozza, milyen körülmények között használjuk autónkat, így ahhoz igazítja a motorolaj cseréjét. Azonban nem csak a szoftverek, hanem a motorolajok is hatalmas fejlődésen mentek keresztül az utóbbi húsz évben. Ennek az okai egyrészt az egyre szigorodó környezetvédelmi normáknak való kötelező megfelelés, másrészt a gyártók által a meghosszabbított csereintervallum miatt megadott új minőségi követelmények voltak. Természetesen soha ne felejtsük el az olaj mellett az olajszűrőt is lecserélni, hiszen a szűrő is folyamatosan használódik, eltömődik. Arra is mindig nagyon figyeljünk oda, hogy csakis olyan szabványú kenőanyagot használjunk a gépjárműhöz, amit a gyár ajánl, így sokáig tudjuk majd élvezni az autózással járó kényelmet.