AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Miért van cink a kenőanyagokban?

Talán már hallott történetek a cinkről és az olajról, különösen arról, hogy a cink hiánya potenciálisan okozhat vezérműtengely-meghibásodást. A cink története a motorolajban viszont valójában sokkal bonyolultabb ennél. A vezérműtengely kulcsfontosságú szerepet játszik a jármű motorjában. Ahogy ez a tengely elfordul, lebenyei lenyomják a motorszelepek zárát. Nagyon nagy fordulatszámon a nyomás egyre nagyobb lesz és az intenzív nyomás kiszorítja a motorolajat ami szükségessé teszi a kopásgátló adalékanyagok jelenlétét. Itt jön képbe a zink.

 

Mit tesz a cink a motorolajjal?

 

Amit általában a motorolajban cinknek nevezünk, az valójában cink-dialkil-ditiofoszfát, viszont sokkal könnyebb csak annyit mondani, hogy zink. Ez a cink kopásgátló adalékokkal rendelkezik, amik a motor fém felületével együtt egy olyan bevonatot kötnek amely képes kezelni a vezérműtengely által tapasztalt nyomást. Van tehát hátránya a motorolajban levő cinknek? Egy apró mennyiségű motorolaj bekerülhet a motor égéskamrájába, és a hasznos cink az olajban hamuvá alakul, ami ezután a kipufogócsőbe kerül. Ott a katalizátorban letelepszik ami miatt egy idő után kevésbé lesz hatékony a motor. Nyilvánvaló, hogy ez nem jó hír a gépkocsigyártók számára, akik több ezer mérföldes garanciát biztosítanak a motorokra. Emiatt a motorfejlesztőket arra kérték, hogy próbálják meg lecsökkenteni a cink mennyiségét a motorban.

Cink a motorolajban

 

Hogyan változott a motorolaj?

 

A motorolaj fejlesztők a fent említett problémára úgy reagáltak, hogy csökkentették a cink adalékot a motorolajban. Szerencsére ez a csökkentett mennyiségű cink is elegendő a legtöbb gépkocsigyártó cég számára. Hacsak az ön autója nem egy egyedi motorral rendelkezik akkor mindenképpen azt a motorolajat használja, amit az autó használati utasításában javasolnak, úgy biztosan nem fog majd mellé. Most, hogy a motorolajban levő cinket eltüntették, most biztosan azon gondolkodik, hogy akkor mégis milyen motorolajat használjon. A motorolajak idővel jelentősen fejlődtek és a fejlett szintetikus motorolajok páratlan kopásvédelmet biztosítanak az aktuális cink szinttel. Emellett a szintetikus olajok sokkal több jó tulajdonsággal rendelkeznek mint a régi, hagyományos olajok, tehát ön mindig arra törekedjen, hogy a legjobb minőségű motorolajat kapja meg és hogy a motorolaj üzemanyag-takarékos legyen, hiszen így hideg időben is hibátlanul fog menni az autó.