AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mi a turbófeltöltő

Az egyre szigorúbb követelmények, arra késztették az autó gyártókat, hogy fejlesszék a járműveiket, hogy az autó kipufogógázaiból származó szennyeződések mennyiségét lecsökkentsék, miközben igyekeznek a motor teljesítményét megnövelni.

 

A turbófeltöltők célja

 

A kisebb teljesítményű motorok tervezésénél, a turbófeltöltőkön és a kompresszoron keresztül történő indukcióval, a teljesítmény növelést próbálják elérni, ezért a kisebb motorok a nagyobb autókban is használhatóvá váltak. A turbófeltöltők célja, hogy a belső égésű motor teljesítményét, azonos hengerűrtartalom mellett vagy hatásfokát a kipufogó gázok energiájának további felhasználásával növeljék. A nagyobb motorok esetében, több levegőt szívnak be, így nagyobb teljesítményre is lesznek képesek. Ha egy kisebb motort szeretnénk, hogy nagyobb teljesítményt nyújtson, akkor még több levegőt kell átjuttatnunk a hengerekbe. Egy turbófeltöltő felszereléssel, hatékonyan változtathatjuk a motor teljesítményét. Ennek előnyei az üzemanyag-takarékosság javítása, miközben a motor teljesítményét is nagymértékben megnöveljük. Amennyiben a motornál kevesebb teljesítményre van szüksége, általában az alacsonyabb fordulatszám esetén, a turbófeltöltő csak részben vagy egyáltalán nem működik. Ezek legtöbbször a városi közlekedésben fordulnak elő, ahol a sebesség alacsony, ezért az üzemanyag fogyasztás szintje is megnövekszik, mivel kisebb motorként működik.

Az autó turbófeltöltője

A modern autók turbófeltöltése

 

A turbófeltöltés lehetővé tette az autógyártók számára, hogy nagyobb kapacitású motorokat fejlesszenek ki. A modern turbófeltöltés hátrányai közé tartozik, hogy nagymértékben megnövelik az ilyen motorok gyártási költségeit. Az autógyártók által használt turbófeltöltés alternatívája a kompresszor. Az általános elv ugyanaz, mint a turbóknál. Ezektől eltérően a kompresszorok mechanikus meghajtásúak, általában forgattyús tengely révén vezérelt szíjjal működnek. Ez a módszer a kompresszoron keresztül létrehozott kiegészítő teljesítmény, melynek hatására a motor fordulatszáma megfelelően nő, ami egyenes vonalú teljesítmény leadást eredményez. A turbófeltöltés mára már nagyon népszerű a gyártók körében. Ez a tendencia több mint valószínű a jövőben is így folytatódik majd. A gyártók kihívásai közé tartozik még motor és a befúvó levegő megfelelő hűtése, hogy hosszú távon is megbízhatóak legyenek, viszont ezek előnyei meghaladják az aggodalmakat.