AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mi történik, ha rossz üzemanyagot tankolunk az autóba?

Ha autónkba benzin helyett véletlenül gázolajat tankolunk, több százezres motorkárt okozhatunk. A benzin tankolása dízelolaj helyett is veszélyes lehet a modern motoroknál. Mit tegyen, aki tévesen tankolt?

 

Dízel helyett benzin

 

Már kis mennyiségű rossz üzemanyag tankolása esetén se indítsuk be a motort, vagy ha már megtörtént, akkor azonnal állítsuk le. Lapozzuk fel az autó kezelési útmutatóját: ha régebbi dízeljárműről van szó, néhány liter benzin a maradék mennyiséggel keveredve a legtöbb esetben nem káros. Újabb típusoknál már nagy problémát okozhat. Ha a motor már járt, szükségessé válhat a teljes befecskendező rendszer cseréje. Ez több százezer forintba is kerülhet. Egy ilyen drága javítás különösen akkor szükséges, ha forgácsok képződtek az üzemanyagrendszerben. Ha a motor járt, a magasnyomású befecskendező-rendszer elemei megsérültek, mivel a benzin azonnal lemossa a szükséges dízel kenőréteget.

A megfelelő üzemanyag tankolása

Dízel üzemanyag benzines autóban

 

Dízel üzemanyagot tankolni benzinnel működő autóba elég bonyolult, hiszen a betöltő pisztoly átmérője általában nagyobb, mint a benzinek betöltőnyílása, de természetesen bárkivel előfordulhat. A benzines autó a gyújtógyertyák által generált szikra segítségével működik. Ha dízel tankoltunk bele, és elindítjuk az autót, a gázolaj eltömítheti, "beköpheti" a gyertyákat és az üzemanyag-ellátó rendszert, ami gyújtáskimaradást okozhat, füstölhet, esetleg le is állhat a motor. Ha kevesebb, mint két liter került bele javasolt a tank teljes leeresztése, ezután az egész feltöltése benzinnel, így nem okozhat semmilyen problémát. Ha több mint két liter került bele, ne indítsuk el a motort. Kérjünk segítséget egy szakértőtől, aki eltávolítja és kitisztítja az üzemanyagtartályt. Ha elindítottuk az autót, ajánlott a szennyezett üzemanyag kiürítése és az üzemanyag-vezetékek, valamint a teljes rendszer átöblítése tiszta benzinnel.