AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mi a teendő, ha befagyott az ablakmosó folyadék?

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy nem készítette fel autóját megfelelően a télre, és legalább egy fontos lépés kimaradt. Ezúttal a befagyott ablakmosó rendkívül bosszantó problémáját járjuk körbe. Persze nem árt figyelni a zárra és az ablaktörlőre sem, azokkal is meggyűlhet a sofőr baja.

 

Nem drága, de annál hasznosabb

 

Kevés bosszantóbb dolog van egy autós életében, mint amikor azt hiszi, tökéletesen felkészítette járművét a télre, mindent ellenőrzött, minden rendben van. Aztán valamiért használni szeretné az ablakmosót, de abból csak nem spriccel szélvédőmosó folyadék. Ekkor a fejéhez kap, mert rájön, hogy bizony nem szerzett be téli folyadékot. Ha ez kimaradt, az első fagyos éjszaka is csúnyán megtréfálhat bennünket. Pedig nyilvánvalóan nem azért maradt ki a folyadék, mert ezen szeretett volna spórolni a tulajdonos. Ezekből a termékekből még a drágább fajták is 1-2 ezer forintból megvásárolhatók.  A téli mosó könnyen felismerhető kék, glikollal töltötték fel. A nyári szer egyszerűen megkülönböztethető tőle, mert zöld színű. Ez olyan adalékkal készült, ami elvileg oldja a szélvédőnkön öngyilkosságot elkövető bogarakat.

 

Befagyott ablakmosó

 

Mit tegyünk, ha befagyott a folyadék?

 

Ha van garázsa, azonnal állj be jó pár órára, de inkább egy napra. Ha fűtött, akkor könnyedén kiolvad. Ha nincs garázs, akkor a motor melegétől is kiolvadhat, egy hosszabb út megoldhatja a problémát. Az már azonban nem biztos, hogy működik majd az ablakmosó szerkezet. Nem túl valószínű, de elfagyhat a tartály, a szelep, a csövek, de extrém esetben még a motor is. Ha valamelyiket ezek közül tapasztalod, akkor muszáj lesz szervizbe menni. Semmiképp se forró vízzel essünk neki, azzal csak nagyobb gondot okozunk: jeges lesz az üveg, de akár meg is repedhet a hirtelen fagyástól. Van olyan kocsi, amiből egyszerűbb kivenni a tartályt, bevinni a lakás melegébe, ott hamar felolvad a folyadék, amit kapásból ki is önthetsz. 

 

Lapát, zár és egyebek

 

Sajnos nem csak a folyadékkal gyűlhet meg a bajunk télen, többek között gond adódhat az ablaktörlő lapáttal és a zárral is. Ha a lapát fagyott le, akkor fújjunk rá oldóspray-t és a jégkaparóra is, majd óvatosan próbáljuk felszabadítani a gumit. Ha óvatlanul bekapcsoljuk a fagyott törlőt, akár le is éghet, a motorja vagy zárlatos lehet. Éppen ezért az öreg használt törlőket mindenképp cseréljük le minél előbb. Ha van ablakfűtésed, kapcsold be, a belső fűtést is irányítsd inkább a szélvédőre, legalább addig, amíg fel nem olvad az alkatrész a jég fogsága alól. Jó ötlet az ablaktörlő lapátokat előre elemelni a szélvédőtől parkolás után rögtön, ezzel megóvhatjuk a ráfagyástól. Van, aki alápárnázza az alkatrészt, ez sem rossz megoldás, csak valószínűleg úgy is elfelejtjük az esetek nagy többségében. A befagyott zár esete egy jó minőségű jégoldó spray-vel megoldható. Gondolkozz előre, szerezz be egy flakonnal, télen legyen mindig kéznél, így nem érhet meglepetés.